• Ενέργεια

    Καμπανάκι από τη γερμανική RWE: Κίνδυνος για το κλίμα η κρίση στα αιολικά

    • Bloomberg
    Ο Μάρκους Κρέμπερ, CEO της γερμανικής εταιρείας ενέργειας RWE

    Markus Krebber, CEO of the German power supplier RWE


    Η όποια πρόοδος στο μέτωπο της προστασίας του κλίματος θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν δεν αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, προειδοποιεί ο επικεφαλής της γερμανικής RWE, Μάρκους Κρέμπερ.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, η αύξηση του κόστους είχε ως συνέπεια να σταματήσουν διάφορα υπό ανάπτυξη έργα στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, παρότι η ζήτηση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκεται στα ύψη.

    Σύμφωνα με τον Κρέμπερ, πρόκειται για μια φάση πρόκληση, καθώς ο πληθωρισμός και η πίεση που υπάρχει στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδηγούν σε σημαντική άνοδο των τιμών για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.

    Φάση-πρόκληση

    «Έχουμε να κάνουμε με το χειρότερο σενάριο για την ενεργειακή μετάβαση εάν μεγάλα έργα που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί δεν υλοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, εξέλιξη που θα θέσει γρήγορα υπό αμφισβήτηση την επίτευξη των στόχων για την προστασία του κλίματος», δήλωσε ο CEO της RWE σε ενημέρωση δημοσιογράφων την Πέμπτη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η γερμανική εταιρεία ενέργειας RWE θα υλοποιήσει τα δικά της υπεράκτια αιολικά έργα σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Ο Κρέμπερ προέτρεψε τους προμηθευτές να επεκτείνουν τη δυναμικότητά τους, ενώ είπε επίσης ότι οι χώρες θα πρέπει να σχεδιάσουν διαγωνισμούς με μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης από πέντε χρόνια, προκειμένου να βοηθήσουν τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Τον περασμένο μήνα, οι εταιρείες πετρελαίου BP και TotalEnergies επικράτησαν στον μεγαλύτερο διαγωνισμό για υπεράκτια αιολικά που έχει γίνει ποτέ στη Γερμανία, αφού προσέφεραν από κοινού 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η RWE -η οποία αύξησε τα κέρδη της στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά 20%, στα 762 εκατομμύρια ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του έτους- συμμετείχε επίσης, αλλά χωρίς επιτυχία. Αυτό συμβαίνει «επειδή οι προσφορές είχαν φτάσει σε ένα επίπεδο που, σύμφωνα με τα κριτήριά μας, δεν ήταν πλέον συμβατό με την οικονομική βιωσιμότητα των έργων», εξήγησε ο Κρέμπερ.

    Διαβάστε επίσης

    RWE – ΔΕΗ: Κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 280MW στην Ελλάδα

    ΗΡΩΝ-RWE-ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Μακροχρόνια σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά



    ΣΧΟΛΙΑ