• Ενέργεια

    Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η ΔΕΗ, καταθέτουμε άμεσα σχέδιο διάσωσης

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου
    ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για start-ups

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    «Αυτή η κυβέρνηση δεν έρχεται να γκρεμίσει, έρχεται να χτίσει.  Ούτε έρχεται για να κατεδαφίσει τα πάντα. Αντίθετα, αυτή η κυβέρνηση έρχεται για να κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει» δήλωσε ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Ενέργειας. Όπως τόνισε “στόχος μας, λοιπόν, είναι με λίγα λόγια, να υλοποιήσουμε σύγχρονες πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία μας. Πρωτοβουλίες που μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό μας επίπεδο και να συμβάλουν στο να παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στα παιδιά μας. “

     

    Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ, είπε ότι είναι προτεραιότητα μας και από την πρώτη μέρα θα δούμε ένα σχέδιο διάσωσης. Η εταιρεία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, πρόσθεσε τονίζοντας ότι το νέο σχέδιο θα εξασφαλίσει βιωσιμότητα και θα δώσει νέα προοπτική.

    Για τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ΔΕΠΑ σημείωσε ότι θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι θα προωθηθούν τα θέματα των αγωγών. «Αυτό το υπουργείο είναι ένα υπουργείο Εξωτερικών και χαίρομαι που υπάρχει πλέον συναίνεση στα θέματα ενεργειακής διπλωματίας» σημείωσε.

    Ο κ. Χατζηδάκης, αφού θύμισε ότι ήταν υπουργός Ενέργειας κατά το 2009 για εννέα μήνες,  και τότε είχε συμβάλει στην προώθηση πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», ταφωτοβολταϊκά στις στέγες, οι υπογραφές διεθνών συμφωνιών για τους ενεργειακούς αγωγούς και η επανεκκίνηση των διαδικασιών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων. Τώρα που αναλαμβάνει σημείωσε ότι «θα συνεχίσει όσες δράσεις της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν αξία και θα υπηρετήσουμε με σεμνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

    «Είμαστε αποφασισμένοι η προσπάθεια μας να είναι εμπροσθοβαρής, για να φέρουμε μια ευχάριστη έκπληξη. Αξίζουμε όλοι μια προοπτική και χαμόγελο» πρόσθεσε ο νέος υπουργός.

    «Θα είμαστε μια μικρή, μετριοπαθής ομάδα, προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Χαίρομαι που θα έχω μαζί μου σε αυτήν την προσπάθεια τον παλιό μου φίλο Γεράσιμο Θωμά, από τα υψηλότερα στελέχη της Κομισιόν με ελληνική υπηκοότητα και τον Δημήτρη Οικονόμου, έναν τεχνοκράτη» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

    “Αυτό το υπουργείο”, είπε ” είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία. Τις επενδύσεις, δηλαδή, και την ανάπτυξη.

    ·    Για την καθημερινότητα διότι το ρεύμα και άλλες μορφές ενέργειας εξασφαλίζουν το βιοτικό μας επίπεδο. Κάτι που μπορεί να θεωρούμε δεδομένο, όμως καταλαβαίνουμε τη σημασία του όταν γίνεται ένα black-out, όπως αυτό που έγινε για παράδειγμα χθες στο κέντρο της Αθήνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, λοιπόν ότι χρειάζεται δουλειά από κάποιους ανθρώπους για να μπορούμε να απολαμβάνουμε μια πιο άνετη καθημερινότητα.

    Είπε ακόμη ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή είναι παρόντα στη ζωή μας, ενώ είναι φαινόμενα συνδεδεμένα και με την οικονομία. Η ενέργεια είναι καταλυτική για την ανάπτυξη, αν την καταστήσουμε φιλική στην επιχειρηματικότητα, υπογράμμισε.

    Για το Ελληνικό και τις Σκουριές είπε ότι είναι επενδύσεις συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο, ενώ έδωσε μικρή γεύση για τις κατευθύνσεις και προτεραιότητες.

    Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητές του υπουργείου είπε:

    • Στην ενέργεια στοχεύουμε να εργαστούμε σκληρά από την πρώτη μέρα για να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο διάσωσης για τη ΔΕΗ. Ένα σχέδιο που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρία.
    • Επίσης, εστιάζουμε στην ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που επίσης θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά ε    Ενώ προωθούμε την ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, καθώς και άλλα έργα υποδομών, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.
    •  Στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μιλάμε για επιτάχυνση των διαδικασιών και για έρευνες σε νέα οικόπεδα, διότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
    •   Για την προστασία του περιβάλλοντος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που, πέρα από το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και θα αυξήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας. Ενώ θα δημιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειέ
    • Παράλληλα, προωθούμε σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Ενώ στόχος είναι επίσης να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολύνουμε τους επενδυτές.
    •  Επιπλέον, υιοθετούμε οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.
    • Και εφαρμόζουμε καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα. Ένα μοντέλο που έχει αποδειχθεί ότι παράγει όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον με χαμηλό κόστος για το δημόσιο.

    Ο υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς, αφού τόνισε ότι συμφωνεί με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Από σήμερα ως το 2030-2050 θα αλλάξει το ενεργειακό μείγμα και αυτό θα γίνει με ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και δυσκολία και μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Θα δουλέψω στην Ελλάδα μετά από 29 χρόνια και θα περάσουμε ένα καλοκαίρι γεμάτο δουλειά χωρίς διακοπές».

    Ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου σημείωσε: «Οι άμεσες προτεραιότητές μας έχουν σχέση με την επιτάχυνση των επενδύσεων και όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά και τις μικρές. Προτεραιότητα είναι και οι χρήσεις γης που εμποδίζουν τις επενδύσεις. Έχουμε φιλόδοξο πρόγραμμα και μπορεί σύντομα να επιτύχει. Αν το καταφέρουμε, σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσουμε την εκτός σχεδίου δόμησης και τις καθυστερήσεις».

       

     

    ·



    ΣΧΟΛΙΑ