• Ενέργεια

    Υπογραφή συμβάσεων με ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ παρουσία Τσίπρα-“Επαίρεται για ό,τι υπονόμευε” καταγγέλλει ο Μανιάτης

    Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης, μιλάει στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε ο τόμος αφιερωμένος στον Στάθη Τσοτσορό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Αθήνα Τετάρτη 29 Μαίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


    Αύριο Πέμπτη (27/6) στις 11.30 θα υπογραφεί η σύμβαση για την ανάθεση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Νότια και Νοτιοδυτικά στην κοινοπραξία της ExxonMobil – Total – ΕΛΠΕ.
    Την υπογραφή της σύμβασης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Παρασκευή, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Αύριο η υπογραφή πρόκειται να γίνει με  πανηγυρικό τρόπο στην Αθηναΐδα όπου και θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Μετά την υπογραφή των συμβάσεων, θα ακολουθήσει κατακύρωσή τους από τη Βουλή.

    «Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την Σύνοδο Κορυφής.Υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αθήνας αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή και επιτρέπουν την αξιοποίηση ενεργειακού πλούτου.«Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο», είχε τονίσει.

    Με ανακοίνωσή του ο κ. Μανιάτης τονίζει τη διαφορετική στάση που είχε για χρόνια ο κ. Τσίπρας και όπως τονίζει  “είναι θράσος του κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι συνεχίσει έναν μακρόπνοο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αφού  ο  κ. Τσίπρας όχι μόνο καταψήφισε το νόμο και όλες τις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων που κατατέθηκαν το 2014, αλλά πολύ περισσότερο είναι ο πολιτικός που καταψήφισε το άρθρο 156 του Ν. 4001/2011 για την Ελληνική ΑΟΖ  το φθινόπωρο του 2011.Είναι ο πρωθυπουργός,  που όχι μόνο δεν είχε μακρόπνοο σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά αντίθετα υπονόμευε τη μεγάλη εθνική, πατριωτική, προσπάθειά μας της περιόδου 2011 – 2014, με την οποία κατοχυρώσαμε απόλυτα σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ.

    Κατοχύρωση με βάση την οποία προχωρήσαμε στο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για τον οποίο μας είχε καταγγείλει ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, οι υπονομευτές της εθνικής αυτής προσπάθειας επαίρονται γι’ αυτά που υπονόμευαν ασύστολα. Ακόμη χειρότερα δεν έχουν προκηρύξει εδώ και 4,5 χρόνια τα δύο θαλάσσια οικόπεδα 15 και 20 στο ανατολικότερο άκρο νότια της Κρήτης, που έχουμε προκηρύξει από το 2014 και που θα απέτρεπε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με τη Λιβύη. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για προκήρυξη διαγωνισμού, συνεχίζουν να κωφεύουν στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

    Οι υπογράφοντες των συμβάσεων αύριο θα είναι: Γιώργος Σταθάκης (ΥΠΕΝ), Υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΓιάννης Μπασιάς (ΕΔΕΥ Α.Ε.), Πρόεδρος & Διευθύνων ΣύμβουλοςBernard Clement (Total E&P Greece B.V.), Vice president Caspian & Southern Europe, Total Exploration and ProductionJonathan Wilson (ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.), New Opportunity Manager for the Europe Caspian Region (Exploration)Αλεξόπουλος Γιώργος (ΕΛΠΕ Α.Ε.), Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.Ανάδοχη κοινοπραξία:«Total E&P Greece B.V.» (40%)«ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.» (40%)«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε» (20%).

    Το χρονικό της διαδικασίας

    Σημειώνεται ότι  διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ήταν σε εξέλιξη επί μήνες. Η έκταση συμβατικών περιοχών Δυτικά Κρήτης είναι 20.058,4 km2  και Νοτιοδυτικά Κρήτης: 19.868,37 km2.

    Πρόκειται για διαδικασία που κινήθηκε μετά από αίτημα των ενδιαφερόμενων τον Μάιο του 2017, ενώ η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής:

    06.2017: Υπουργική Απόφαση για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    07.2018: Υπουργική Απόφαση για το είδος της σύμβασης, επιλέχθηκε η «Σύμβαση Μίσθωσης»

    08.2017: Υπουργική Απόφαση «Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ‘Δυτικά Κρήτης’ και ‘Νοτιοδυτικά Κρήτης’»)» (ΦΕΚ 2848 Β’)

    12.2017: Δημοσίευση της πρόσκλησης του Διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωση.Κατατέθηκε 1 εκδήλωση ενδιαφέροντος ανά περιοχή

    03.2018: Σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαδικασία αξιολόγησης

    07.2018: Υπουργική Απόφαση για ορισμό Επιλεγέντος ΑιτούντοςΚάλυψη από ΣΜΠΕΈλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο

    06.2019: Υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου δια του Υπουργού ΠΕΝ, της ΕΔΕΥ Α.Ε. και των εκπρόσωπων των εταιρειών

    Χρονοδιάγραμμα έρευνας: Η έρευνα θα διαρκεί 8 έτη με δυνατότητα παράτασης.Το στάδιο αυτό διαιρείται στις κάτωθι 3 διαδοχικές ερευνητικές φάσεις:

    Πρώτη Φάση: 3 έτη

    Δεύτερη Φάση: 3 έτη

    Τρίτη Φάση: 2 έτη

    Περιβαλλοντική συμμόρφωση:

    Υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάθε φάση. Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης. Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan – EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη). Συντάσσεται Περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το Ετήσιο πρόγραμμα εργασιώνΣε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου ΥΑ στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες (Ν 4602/2019)

    Οικονομικό όφελος Δημοσίου

    Κατά την έναρξη κάθε φάσης ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές όπως σε κάθε πιθανή παράταση.Τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.

    Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:

    κατά τη φάση έρευνας, 500.000 ευρώ με την υπογραφή της Σύμβασης (Signature Bonus)στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)

    κατά τη φάση εκμετάλλευσης: καθ’ όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)καταβάλλονται 200 ευρώ / km2 της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).



    ΣΧΟΛΙΑ