ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τις κοινοπραξίες TOTAL – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια για την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και REPSOL – ΕΛΠΕ για το Ιόνιο, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Μπασιάς.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία για τους όρους των συμβάσεων θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υπογραφή τους, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωση τους από τη Βουλή. Στόχος, όπως επεσήμανε ο κ. Μπασιάς, είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.
Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων είναι αντίστοιχα υψηλό. Ωστόσο, θεωρείται ότι σε λίγα χρόνια όταν οι κοινοπραξίες θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, θα έχει ωριμάσει και η τεχνολογία για έρευνες σε βάθη άνω των τριών χιλιάδων μέτρων.
Η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θα διευκολύνει την προσπάθεια διενέργειας νέων σεισμικών ερευνών και στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης για την περαιτέρω διερεύνηση των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.
Στο μεταξύ, η ΕΔΕΥ παρακολουθεί στις εξελίξεις στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία υπάρχει ήδη καθυστέρηση του ερευνητικού προγράμματος κατά ένα χρόνο με κόστος που εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΔΕΥ: Σε αυστηρό πλαίσιο μπαίνουν οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΠΕ: «Παρών» στις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι πετρελαϊκές εταιρείες που ρίχνονται στη «μάχη» για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έλενα Τσάγκαρη (πρ. ΕΚΕΑ): Επάρκεια με στρατηγική – Πώς το ΕΚΕΑ θωρακίζει το σύστημα αιμοδοσίας
- Η Eurobank στο παγκόσμιο τραπέζι της AI – Τι είδε ο Σταύρος Ιωάννου στην Ινδία
- Οι «μάχες» για τις μονάδες απορριμμάτων – Οι όμιλοι που διεκδικούν έργα 500 εκατ. και η Μεσόγειος ΑΕ
- Airbnb: Κληρονομείται το ακίνητο, δεν κληρονομείται η άδεια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.