• Ενέργεια

    ΗΠΑ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα για να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της ενέργειας

    • NewsRoom


    Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η συζήτηση για την ανάπτυξη στενών δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας, στο συνέδριο με τίτλο «Μεσόγειος: Ευκαιρίες και Προκλήσεις», της δεξαμενής σκέψης «Transatlantic Leadership Network», που διοργανώθηκε στην Ουάσινγκτον. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, πολιτικοί αναλυτές, αλλά και διπλωμάτες.

    Η δεξαμενή σκέψης Transatlantic Leadership Network είναι ένα πρόσφατο δημιούργημα, με βάση την Ουάσινγκτον, που κύριο στόχο έχει «την ενίσχυση και τον επαναπροσανατολισμό των διατλαντικών σχέσεων μέσα στην ταχέως μεταβαλλόμενη δυναμική ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου».

    Κύριοι ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Υποθέσεων του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας Τζόζεφ Ούντο, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, ο ειδικός συνεργάτης του American Foreign Policy Council Στ. Μπλανκ, αλλά και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πέτρος Λιάκουρας, Αθανάσιος Πλατιάς και Ιωάννης Παραβάντης. Όλοι συμφώνησαν στη σημασία που έχει η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, σε ο,τι αφορά τη δημιουργία του κατάλληλου εδάφους για την καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών.

    ‘Οσα ακούστηκαν στο συνέδριο

    Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές αναγνώρισαν την προσπάθεια της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που έχει στο χώρο της ενέργειας και υποστήριξαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, κυρίως επενδύοντας και παρέχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία.

    Την ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμμετέχουν στην ελληνική προσπάθεια αύξησης της ανταγωνιστικότητας στον ενεργειακό τομέα, εξέφρασε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Τζόζεφ Ούντο. Ο Ούντο έσπευσε, επίσης, να διευκρινίσει ότι η τωρινή αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει και προωθεί «την καινοτομία έναντι των ρυθμίσεων και στηρίζει τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού».

    Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο Δημήτρης Αγγελοσόπουλος, εκπροσωπώντας την ελληνική πρεσβεία, ο οποίος θέλησε να τονίσει τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, προκειμένου η Ελλάδα να υλοποιήσει τους στόχους που έχει θέσει, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

    Ένα σημαντικό σημείο της εκδήλωσης αποτέλεσε η ανακοίνωση της συνεργασίας, που ξεκινά ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Transatlantic Leadership Network, με στόχο τη διοργάνωση του πρώτου συνεδρίου ενέργειας, που αναμένεται α πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στην Αθήνα, με τη σφραγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Δεδομένου του ότι έχει ξεκινήσει ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ και του ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια τραβούν όλο και περισσότερο τη προσοχή μεγάλων δυνάμεων, όπως της Κίνας και της Ρωσίας, η συγκυρία αυτού του συνεδρίου δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς έρχεται την κατάλληλη στιγμή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεχίζεται το δικαστικό θρίλερ γύρω από πλοίο ελληνικών συμφερόντων στις ΗΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ-Λιγνιτικά: Πράσινο φως από Κομισιόν για 2η προσπάθεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΙΝ: Προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με την Ήρων με στόχο την επέκταση σε ηλεκτρική ενέργεια – φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ