Παρωχημένο θεωρείται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με νέα έκθεση, η Γηραιά Ήπειρος δεν εκσυγχρονίζει έγκαιρα τα ηλεκτρικά της δίκτυα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανακοίνωσε σχέδιο εξάλειψης των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, όμως η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί ένα ισχυρό και σύγχρονο δίκτυο.

1

Η έκθεση, που συντάχθηκε από τις Beyond Fossil Fuels, E3G, Ember και το Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, ανέλυσε 32 φορείς μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε 28 χώρες, διαπιστώνοντας ότι αρκετοί στηρίζονται ακόμη σε παλαιούς στόχους και μοντέλα αγοράς.

Η καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού και η απουσία κλιματικών εντολών από τις κυβερνήσεις εμποδίζουν τους φορείς εκμετάλλευσης να προχωρήσουν στη σύνδεση νέων έργων.

Η Τζούλιετ Φίλιπς του Beyond Fossil Fuels τονίζει ότι απαιτείται ριζική αλλαγή στον τρόπο σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, με ενσωμάτωση μακροπρόθεσμων περιβαλλοντικών στόχων.

Περισσότερα από 1.700 GW έργων σε 16 χώρες παραμένουν σε αναμονή για σύνδεση — ποσότητα υπερτριπλάσια από αυτήν που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του 2030.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της λίστας με 722 GW σε αναμονή, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Το 2024, 7,2 δισ. ευρώ καθαρής ενέργειας χάθηκαν σε επτά χώρες, κυρίως λόγω περιορισμών στο δίκτυο.

Στη Γερμανία περικόπηκαν 3,3 δισ. ευρώ σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, ενώ στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσό άγγιξε τα 2,5 δισ. ευρώ.

Παρά τις απώλειες, οι παραγωγοί αποζημιώνονται, με το κόστος να μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», όπου η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα συνεχίζεται επειδή δεν σχεδιάστηκαν εγκαίρως πράσινες υποδομές.

Μόνο πέντε διαχειριστές —σε Ιρλανδία, Δανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Λιθουανία— προβλέπουν πλήρη απανθρακοποίηση των δικτύων έως το 2035, παρότι 13 χώρες έχουν δεσμευτεί για καθαρή ενέργεια.

Η Βιλίσλαβα Ιβάνοβα από το E3G επισημαίνει ότι μόνο μέσα από πολιτική ηγεσία, ανεξαρτησία στη διακυβέρνηση και σωστά κίνητρα μπορούν τα δίκτυα να μετατραπούν από τροχοπέδη σε μοχλό ενεργειακής αλλαγής.

Χωρίς ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα και φιλόδοξες επενδύσεις, η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να «θωρακίσει» το ενεργειακό της μέλλον ούτε να αποδεσμευτεί από την εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε επίσης:

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ενεργειακή ένωση Αν. Μεσογείου και Ευρώπης μέσω του 3+1 – Τι συζητήθηκε στο 6o Επιχειρηματικό Συνέδριο Economist

6o Επιχειρηματικό Συνέδριο Economist στη Ν. Υόρκη: Στο επίκεντρο οι ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ

Στέφανος Αγιάσογλου (ΟΣΥ): «Δεν αλλάζουμε απλά τον στόλο μας, αλλάζουμε τεχνολογία» – Επενδύσεις άνω των €2,5 δισ. στις αστικές συγκοινωνίες