• Ενέργεια

    Η παραγωγή αργού του OPEC παρέμεινε σταθερή τον Απρίλιο

    Haitham al-Ghais, γγ του OPEC

    Haitham al-Ghais, γγ του OPEC


    Η παραγωγή αργού του OPEC παρέμεινε σταθερή τον περασμένο μήνα, αφήνοντας τις τελευταίες περικοπές του οργανισμού ημιτελείς, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    Ο OPEC άντλησε 26,81 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, περίπου 50.000 ημερησίως λιγότερα από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Μικρές αυξήσεις από τη Λιβύη και το Ιράκ αντισταθμίστηκαν από μειώσεις στο Ιράν και τη Νιγηρία.

    Ως αποτέλεσμα, οι περιορισμοί της προσφοράς που συμφωνήθηκαν από τον OPEC+ στις αρχές του έτους για την αποτροπή πλεονάσματος παραμένουν ακόμη ανολοκλήρωτοι. Το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να αντλούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα πάνω από τα συμφωνηθέντα όρια.

    Παρ’ όλα αυτά, οι περιορισμοί της παραγωγής από άλλα μέλη της συμμαχίας -όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και η Αλγερία- έχουν συμβάλει στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε ένα εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον, ενισχύοντας τα έσοδα των μελών της.

    Η μεγαλύτερη μεταβολή τον περασμένο μήνα σημειώθηκε στη Λιβύη, η οποία αύξησε την παραγωγή κατά 60.000 βαρέλια ημερησίως σε 1,19 εκατ. ημερησίως, ενώ αποκατέστησε την παραγωγή που σταμάτησε νωρίτερα φέτος λόγω διαδηλώσεων στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό της πεδίο. Η χώρα εξαιρείται από τους στόχους του OPEC+, ενώ η πετρελαϊκή της βιομηχανία παραμένει σοβαρά πληγωμένη από τις πολυετείς εσωτερικές συγκρούσεις.

    Το Ιράν και η Νιγηρία μείωσαν τις προμήθειες κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως σε 3,13 εκατ. και 1,42 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα, σύμφωνα με την έρευνα. Η ηγέτιδα του οργανισμού, η Σαουδική Αραβία, παρέμεινε σταθερή στα περίπου 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

    Η συμμαχία των 22 χωρών του OPEC+ – η οποία περιλαμβάνει και άλλους παραγωγούς όπως η Ρωσία – πρόκειται να συνεδριάσει την 1η Ιουνίου για να αποφασίσει εάν θα παρατείνει τους τρέχοντες περιορισμούς της παραγωγής στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Η έρευνα του Bloomberg βασίζεται σε δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, πληροφορίες από αξιωματούχους και εκτιμήσεις από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Kpler Ltd., Rapidan Energy Group και Rystad Energy A/S.

    Πηγή: Bloomberg

    Διαβάστε επίσης:

    Τραμπ: Οι Αριστεροί παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια

    Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

    ElvalHalcor: Στις 23/5 η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος



    ΣΧΟΛΙΑ