• Ενέργεια

    Η μεταμόρφωση της Motor Oil: Πρασινίζει και κερδίζει το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πέτρος Τζαννετακης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Motor Oil

    Πέτρος Τζαννετάκης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil


    Μέσα σε ένα χρόνο η Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 πέτυχε να κάνει πράξη την πράσινη μετάβαση με τον πιο άμεσο τρόπο.  Με αποφασιστικότητα υλοποίησε δύο σημαντικές εξαγορές και μια συμφωνία με τη ΔΕΗ για την παραγωγή υδρογόνου και κατάφερε να αυξήσει τόσο την ισχύ της στην παραγωγή πράσινης ενέργειας όσο και το χαρτοφυλάκιο των αδειών, με στόχο και τη μελλοντική της ανάπτυξη.

    H  Motor Oil που έκανε πολύ γρήγορη ισχυρή την παρουσία της στις ΑΠΕ και αναμένει το 2023 πράσινα EBITDA στα 130 εκ. ευρώ, καθώς ενοποιεί την Anemos Res που απέκτησε πριν από ένα χρόνο. Ειδικότερα, η MORE  (Motor Oil Renewable Energy)  διαθέτει εν λειτουργία ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 772 MW, από 280 MW στα τέλη του 2021, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται πάρκα δυναμικότητας 84 MW, από τα οποία τα 60 MW θα ολοκληρωθούν φέτος.

    Μετά την εξαγορά της Anemos res που αποτιμήθηκε στο 1 δισ. ευρώ, και πραγματοποιήθηκε  πέρυσι η Motor Oil ολοκλήρωσε την απόκτηση του 75% της Unagi (με τίμημα κάτω  των 10 εκ. ευρώ) και πλέον η MORE θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, περισσότερων από 3 GW.

    Η Anemos RES κατέχει 24 αιολικά πάρκα σε λειτουργία, ένα μικρό φωτοβολταϊκό (2 MW) και ένα υδροηλεκτρικό σταθμό (4,95 MW), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 493,35 MW καθώς και υπό ανάπτυξη έργα, ισχύος 1505,4 MW, στα οποία περιλαμβάνονται έργα αποθήκευσης ισχύος 417,46 MW. Επιπλέον, 280 MW σε ΑΠΕ διέθετε  η MORE, ήδη πριν την εξαγορά.

    Επίσης, το χρόνο αυτό, η Motor Oil ίδρυσε με τη ΔΕΗ την Hellenic Hydrogen  στην οποία κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ το 49% στοχεύοντας  «με προσήλωση και σταθερά βήματα στη διαμόρφωση της ενεργειακής λύσης του μέλλοντος».

    Ισχύς και ευλεξία

    Η Motor Oil εξάλλου καταφέρνει να συνδυάζει τη δύναμη και το μέγεθος με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα στις αλλαγές και τις συνθήκες της κάθε εποχής. Σε αυτό αναφέρθηκε χθες ο Αναπληρωτής CEO του Ομίλου Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων του Ομίλου Motor Oil.  Τη μεγάλη σημασία της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας για την επόμενη ημέρα, που γίνεται πράξη με το μεγάλο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου, που υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς..

    «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, καθώς και βιώσιμες αποδόσεις για τους μετόχους. Με ορίζοντα το 2030 προχωράμε στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτυπώνει τις στρατηγικές μας προτεραιότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για ένα πλάνο που στοχεύει στη δημιουργία ενός μεγάλου εύρους προϊόντων αλλά και υπηρεσιών που επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και καθιστούν τον Όμιλο μία ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας.

    Οικογενειακή επιχείρηση, διεθνής όμιλος, έμφαση στην καινοτομία και προσήλωση στον καταναλωτή

    Ο κ. Τζαννετάκης επισήμανε πως η διαδρομή 50 ετών του Ομίλου Μotor Oil αποτελείται από σπουδαίους σταθμούς, συνεχή εξέλιξη στους κλάδους της Ενέργειας, προσαρμογή στις ανάγκες των καταναλωτών. Με την έννοια της σύμπνοιας βαθιά χαραγμένη στο DNA του Ομίλου, παρά τον παγκόσμιο πλέον χαρακτήρα και τις εξαγωγές σε πάνω από 70 χώρες, η Motor Oil συνεχίζει να λειτουργεί με τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης. Η έντονη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της, η συνέπεια,  ο σεβασμός, το μέτρο, η συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, η ποιότητα και η αξιοπιστία χαρακτηρίζουν κάθε επιχειρηματικό πλάνο και στρατηγική κίνηση, όπως υπογράμμισε.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γρήγορα αντανακλαστικά της Motor Oil που της επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η ανθεκτικότητα, η αναπροσαρμογή, η ευελιξία και ο εντοπισμός των νέων αναγκών του κλάδου, καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντας σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

    Κλείνοντας υπογράμμισε πως οι άνθρωποι παραμένουν το σημαντικότερο και πολυτιμότερο κεφάλαιο στη διαδρομή 50 και πλέον χρόνων της εταιρείας. «Δεν έχουμε στεγανά. Δίνουμε χώρο στους ανθρώπους μας και τους εμπιστευόμαστε. Ακούμε νέες ιδέες. Μας αρέσει να καινοτομούμε. Είμαστε μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία και αποτύπωμα, όμως ο πυρήνας μας, οι αξίες μας παραμένουν στενά συνδεδεμένες με την οικογενειακή μας φιλοσοφία» σχολίασε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης

    Πέτρος Τζαννετάκης: Προτεραιότητα για τη Motor Oil η βιώσιμη ανάπτυξη

    Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil): Τα υψηλά κέρδη σε μια χρονιά δεν σημαίνουν ότι αισχροκερδούμε

    Βαρδής Βαρδινογιάννης: Βράβευση για 50 χρόνια αγώνα, ήθους, προσφοράς και επιτυχίας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ