• Ενέργεια

    Motor Oil: Ηγέτης στην πράσινη ενέργεια – Πώς θα φτάσει στο 40% EBITDA από ΑΠΕ

    • NewsRoom

    Σε μια νέα εποχή οδηγεί τον Όμιλο Motor Oil ο στόχος που έχει θέσει για Μηδενικές Εκπομπές καθώς έχει ενεργοποιήσει το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη χώρα μας και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο μετασχηματισμός του ομίλου σε μια πολυδιάστατη ενεργειακή εταιρεία θα έχει αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια, πάνω από 40% του ομιλικού EBITDA της Motor Oil να προέρχεται από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα. Κεντρικός στόχος μέχρι το 2030 είναι η λειτουργική ισχύς του Ομίλου από ΑΠΕ να ξεπεράσει τα 2,0 GW και το EBITDA να ξεπεράσει τα €250 εκατομμύρια έως το 2030.

    Μέχρι το 2030 προγραμματίζει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ επενδύσεων σε έργα ανάπτυξης και ενεργειακής μετάβασης. Στόχος είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους του, επενδύοντας επιμελώς και προετοιμάζοντας παράλληλα τον Όμιλο για την επόμενη δεκαετία. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να φτάσουμε σε μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα χτίζει μια ολιστική στρατηγική ενεργειακής μετάβασης με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πολλαπλών πηγών ενέργειας.

    Κεντρική θέση στη στρατηγική του κατέχει η ανάπτυξη στις ΑΠΕ και ήδη σήμερα ο όμιλος είναι ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά των ΑΠΕ. Οι αυξανόμενες προβλέψεις ζήτησης, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία, η μείωση του κόστους σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο σταδιακός παροπλισμός συμβατικών μονάδων παραγωγής, όπως οι λιγνιτικές μονάδες, θα αυξήσουν σημαντικά την απαίτηση για πρόσθετη δυναμικότητα  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπαταρίες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Ο Όμιλος στοχεύει να συνεχίσει να αναπτύσσει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να επενδύει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να είναι σε θέση να καλύψει αυτή την προβλεπόμενη αυξημένη ζήτηση. Η στρατηγική των συνεχών επενδύσεων στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στοχεύει στο να καταστεί ο όμιλος ηγέτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο επόμενος στόχος της εταιρείας πλέον, ο οποίος δεν απέχει πολύ από την υλοποίησή του, αφορά στην ύπαρξη εγκατεστημένης ισχύος περίπου 1GW, η οποία θα μπορεί να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά.

    Ταυτόχρονα η MORE, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil, αναδεικνύεται σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη στον κλάδο των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, με πράσινες επενδύσεις μεγάλης αξίας και εμβέλειας. Όραμα της MORE είναι, μέσα από την καινοτόμο ανάπτυξη των μονάδων και των υπηρεσιών της, να παράγει περισσότερη καθαρή ενέργεια και να δημιουργεί περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

    Ειδικότερα, η εν λόγω εταιρεία διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 780 ΜW, έχοντας συγκροτήσει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα. Το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας  σε διάφορα στάδια ανάπτυξης που βρίσκεται στην κατοχή της, θα υπερβή τα 2,3 GW.

    Η εταιρεία αναπτύσσεται ταχύτατα με υπευθυνότητα και συνέπεια, υλοποιώντας, μέσω στρατηγικών επενδύσεων και συνεργασιών, έργα μεγάλης αξίας και σημασίας. Με όραμα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

    Ο Όμιλος Motor Oil, το 2022, ενέκρινε τη συναλλαγή μεταξύ της MORE και της Ελλάκτωρ για την εξαγορά του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προσθέτοντας 493 MW εγκατεστημένης ισχύος και καθιστώντας τη MORE έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.

    Η εταιρία ΑΝΕΜΟΣ RES HOLDINGS διαθέτει χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 493 MW και επιπλέον αυτών σε διάφορα στάδια αδειοδότησης ευρίσκονται 1.616 MW έργων ΑΠΕ. Επιπρόσθετα, η MORE διαχειρίζεται, μέσω της 100% θυγατρικής εταιρίας TEFORTO HOLDINGS LIMITED, ένα χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 280 MW, υπό κατασκευή πάρκα δυναμικότητας 84 MW και ένα χαρτοφυλάκιο αδειών σε διάφορα στάδια αδειοδότησης συνολικής ισχύος 650 MW.

    Η MORE αποτελεί επίσης έναν από τους μεγαλύτερους ΦΟΣΕ στην Ελλάδα, έχοντας υψηλή εξειδίκευση στον κλάδο της παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας.

    Η διαχείριση ενέργειας αποτελεί βασική δραστηριότητα και τεχνογνωσία της εταιρείας, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ΦΟΣΕ (Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης) στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου 500 MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Η συνολική παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ το 2022 ανήλθε στα 555 GWh με αποφυγή CO2 416.000 τόνων CO2e (με βάση τον υπολογιστή αποφευχθεισών εκπομπών του IRENA). Όραμα της MORE είναι, μέσα από την καινοτόμο ανάπτυξη των μονάδων και των υπηρεσιών της, να παράγει περισσότερη καθαρή ενέργεια και να δημιουργεί περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.