• Ενέργεια

    Goldman Sachs: Προβλέπει πτώση του φυσικού αερίου στα 85 ευρώ – Νέο ράλι στα 250 ευρώ το επόμενο καλοκαίρι

    • NewsRoom
    Goldman-Sachs


    Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά περίπου 30% τους επόμενους μήνες, καθώς τα κράτη ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο του ενεργειακού ανεφοδιασμού τους, αναφέρει το CNBC.

    Tο ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου διαπραγματεύεται σήμερα στα επίπεδα των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, η Goldman Sachs να αναμένει ότι η τιμή θα πέσει στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα το α’ τρίμηνο του 2023.

    Μία τέτοια μείωση θα σηματοδοτήσει σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα επίπεδα των τιμών του περασμένου Αυγούστου, που ξεπέρασε τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Η τελευταία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: Οι αποθήκες στην Ευρώπη έχουν ουσιαστικά γεμίσει για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Οι θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο ήταν πιο ήπιες από τις αναμενόμενες, καθυστερώντας έτσι την έναρξη της περιόδου έντονης κατανάλωσης. Επιπλέον, υπάρχει υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι περίπου 60 πλοία περιμένουν να ξεφορτώσουν LNG στην Ευρώπη. Ορισμένα από αυτά τα φορτία αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, τα επίπεδα πληρότητας στις αποθήκες της Ευρώπης βρίσκονται στο 94%.

    Παρά την αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, οι οποίες μπορεί να ανακουφίσουν σε κάποιο βαθμό την κρίση του κόστους ζωής, υπάρχει μεγάλη πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν τις προμήθειες μεσοπρόθεσμα.

    Νέο ράλι το καλοκαίρι

    Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι μετά από την περαιτέρω πτώση στα 85 ευρώ ανά μεταβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές του φυσικού αερίου θα ενισχυθούν απότομα το επόμενο καλοκαίρι, καθώς θα πρέπει να γεμίσουν ξανά οι αποθήκες.

    Οι προβλέψεις τους κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών λίγο κάτω από τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

    Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ότι μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα νέου LNG θα διοχετευθεί στην αγορά το επόμενο έτος. “Εάν η οικονομία της Κίνας ανακάμψει, το 2023 οι εισαγωγές της σε LNG μπορεί επίσης να αυξηθούν”, σημείωσε.

    Η Κίνα ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG στον κόσμο το 2021, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

    Ωστόσο, λόγω της αυστηρής πολιτικής αντιμετώπισης του Covid-19, η κινεζική οικονομία επιβαρύνθηκε από μια σειρά lockdown που επηρέασαν την ανάπτυξη. Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή την πολιτική προσέγγιση θα αυξήσει τη ζήτηση για LNG και θα ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές και για τους Ευρωπαίους αγοραστές.

    Διαβάστε ακόμη:

    World Energy Outlook 2022: Έρχεται η αρχή του τέλους για το φυσικό αέριο- Οι τιμές στην Ευρώπη θα παραμείνουν υψηλές



    ΣΧΟΛΙΑ