Ενέργεια

Γερμανία: Φυσικό αέριο για λιγότερο από τρεις μήνες εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες

  • Bloomberg


Η Γερμανία θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει επαρκές φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, ακόμη και αν τα αποθέματα της αναπληρωθούν σύμφωνα με τους κυβερνητικούς στόχους, αναφέρει το bloomberg.

H πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων κατά 95% μέχρι τον Νοέμβριο, θα κάλυπτε μόνο για περίπου 2-1/2 μήνες τις ανάγκες θέρμανσης, βιομηχανικής δραστηριότητας και γενικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, εάν η Ρωσία αποφάσιζε να διακόψει εντελώς τις ροές, σύμφωνα με τον Klaus Mueller, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι σήμερα γεμάτοι κατά 77%, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, αγωνίζεται να εξασφαλίσει τα χειμερινά της αποθέματα, αφότου η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση προτρέπει σε χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποιεί για επιβολή δελτίου και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου.

“Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι απ’ ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά αυτό δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε”, δήλωσε ο Mueller σε συνέντευξή του την Τρίτη. “Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ως ώθηση για περαιτέρω δράση. Ας το συνεχίσουμε”.

Με τον κίνδυνο ενός πιο ψυχρού από το κανονικό φθινοπώρου και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού, ο στόχος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση να γεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης κατά 85% μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος στην επίτευξη, επισήμανε ο Mueller. Ο στόχος για 95% τον Νοέμβριο φαίνεται “δύσκολο να επιτευχθεί”, επειδή ορισμένες τοποθεσίες αποθήκευσης απαιτούν περισσότερο χρόνο για να γεμίσουν, είπε.

“Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι όλες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία θα είναι γεμάτες κατά 95% τον Νοέμβριο, ακόμη και υπό καλές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης”, είπε ο Mueller. “Στο καλύτερο σενάριο, τα τρία τέταρτα των χώρων θα έχουν επιτύχει τότε τον στόχο”.

Προειδοποίηση ανεφοδιασμού

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream είναι επί του παρόντος μόνο στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, με την Γερμανία να προειδοποιεί επανειλημμένα ότι ο εφοδιασμός μπορεί να διακοπεί εντελώς ανά πάσα στιγμή, καθώς η Μόσχα ανταποδίδει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Η Γερμανία λαμβάνει ήδη μέτρα για την άμβλυνση της κρίσης εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας που σύναψε αυτήν την εβδομάδα για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω δύο νέων τερματικών σταθμών.

Η ρυθμιστική αρχή μελετά πώς να ιεραρχήσει τις προμήθειες σε ορισμένες βιομηχανίες που θεωρούνται απαραίτητες για την οικονομία, με τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα βοηθά με προτάσεις για διαφορετικά σενάρια, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η βιομηχανία δεν πρέπει να περιμένει από τη ρυθμιστική αρχή να καθιερώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο με βάση το οποίο θα υπάρχει ξεκάθαρη σειρά στο ποιες εταιρείες και με ποια σειρά θα αποκοπούν από το δίκτυο σε περίπτωση κρίσης.

«Ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι ορισμένοι καταναλωτές θα μπορούσαν να αποκοπούν πριν από άλλους», είπε ο Mueller.

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: Ανακάμπτει από το χαμηλό έξι μηνών

Η ΕΕ απέρριψε το αίτημα του Βερολίνου για απαλλαγή της εισφοράς φυσικού αερίου από ΦΠΑΣΧΟΛΙΑ