• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Βουτιά των τιμών στην Ευρώπη – Κάτω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα

    • Bloomberg


    Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν την μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο, καθώς η Γερμανία ανακοίνωσε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου γεμίζουν ταχύτερα από το προγραμματισμένο ενόψει του χειμώνα.

    Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του επόμενου μήνα υποχώρησαν μέχρι και 20% και διαμορφώθηκαν στα 273 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από την εκτίναξη κατά σχεδόν 40% που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα.

    Στη Γερμανία, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου γεμίζουν γρήγορα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρόκειται να πετύχει τον στόχο του Οκτωβρίου, να γεμίσει τις αποθήκες κατά 85% ήδη από τον επόμενο μήνα, ανέφερε ο Χάμπεκ την Κυριακή.

    Σίγουρα, η κατάσταση του εφοδιασμού παραμένει πολύ εύθραυστη, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες. Οι χαμηλότερες ρωσικές ροές, οι διακοπές λειτουργίας στη Νορβηγία και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για προμήθειες LNG αποτελούν ανοδικούς παράγοντες που θα εκλείψουν σύντομα.

    Οι κυβερνήσεις θέτουν επίσης σε εφαρμογή μέτρα για την ελάφρυνση του αντίκτυπου της ενεργειακής κρίσης, διαθέτοντας περίπου 280 δισ. ευρώ, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας για να συζητηθούν λύσεις σε επίπεδο ΕΕ.

    Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί επίσης λόγω του φόβου ότι η Ρωσία δεν θα επαναφέρει τον βασικό αγωγό Nord Stream 1 σε λειτουργία μετά τις τριήμερες εργασίες συντήρησης που ξεκινούν στις 31 Αυγούστου.

     Διαβάστε ακόμη:

    Ματέο Σαλβίνι: Πρέπει να διαθέσουμε άλλα 30 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ενέργειας

    Χάμπεκ: Ταχύτερα του αναμενόμενου προχωρά η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Γερμανία



    ΣΧΟΛΙΑ