• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Πτώση της τιμής στην Ευρώπη για τέταρτη ημέρα

    • Bloomberg
    φυσικό αέριο

    φυσικό αέριο


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν για τέταρτη ημέρα αφότου η Ρωσία απέκλεισε ορισμένα σημαντικά εμπορεύματα από τη λίστα των προϊόντων που θα σταματήσει να εξάγει.

    Ειδικότερα, ανακοίνωσε απαγόρευση εξαγωγών για περισσότερα από 200 προϊόντα μετά το πλήγμα της οικονομίας της χώρας από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

    Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις ενέργειας και πρώτων υλών, που αποτελούν τη μεγαλύτερη συμβολή της χώρας στο παγκόσμιο εμπόριο. Η απαγόρευση ισχύει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Η είδηση ​​ανακουφίζει τις ανησυχίες για πιθανή περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% των εισαγωγών, και το μπλοκ προσπαθεί να αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να μειώσει την εξάρτησή του από τη χώρα.

    Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας συνεχίστηκαν κανονικά την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία από τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου.

    EU Gas Imports
    Εισαγωγές φυσικού αερίου από την ΕΕ

    Το ολλανδικό φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματεύεται τώρα χαμηλότερα από το μισό του ρεκόρ που κατέγραψε τη Δευτέρα. Το συμβόλαιο υποχώρησε έως και 8,2% στα 116 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή — το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο εβδομάδες.

    Παρόλα αυτά, οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, θέτοντας σε κίνδυνο το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει για τις υποδομές διέλευσης φυσικού αερίου, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν σε σταθμούς που αντλούν τα καύσιμα προς την Ευρώπη.

    Η Ρωσία απείλησε επίσης να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στην Ευρώπη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις έφτασαν σε σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ