• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Εκτίναξη των τιμών στην Ευρώπη κατά 24% μετά την προειδοποιητική κίνηση της Ρωσίας

    • Bloomberg
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου

    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη εκτινάχθηκε μετά την αναστολή των ροών από τη Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, κίνηση που εντείνει τους φόβους για διακοπή των προμηθειών στους συμμάχους, εν μέσω αντιπαράθεσης σχετικά με τις πληρωμές του καυσίμου.

    Η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Bulgargaz και στην πολωνική PGNiG λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια, ανέφερε σε δήλωση η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο έως και 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

    Για εβδομάδες, η Μόσχα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εγκλωβισμένες σε μία διαμάχη, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητά πληρωμές από «μη φιλικούς» αγοραστές στο ρωσικό νόμισμα και το μπλοκ να λέει ότι η απαίτηση του αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων. Η Πολωνία έχει ασκήσει ιδιαίτερα έντονη κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    European gas prices jump after Russia cuts supply to Poland, Bulgaria
    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάσσονται μετά τη διακοπή της προμήθειας από τη Ρωσία στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

    Η κίνηση της Ρωσίας δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση καθώς η Πολωνία και η Βουλγαρία θα χρειαστεί να αγοράσουν φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τις ροές, σύμφωνα με την Jefferies. Οι παραγγελίες για φυσικό αέριο που ρέει από τη Γερμανία στην Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal-Europe αυξήθηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία από της Gascade.

    Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η διακοπή των προμηθειών ουσιαστικά αφαιρεί από την εργαλειοθήκη της ΕΕ την επιλογή επιβολής κυρώσεων στα καύσιμα.

    «Οποιοσδήποτε αγοραστής απορρίπτει τη νέα διαδικασία πληρωμής διατρέχει πραγματικό κίνδυνο διακοπής των προμηθειών», δήλωσε η Katja Yafimava, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

    Στο επίκεντρο η Ευρώπη

    Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ιταλία, που είναι και οι δύο κύριοι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Βερολίνο. Η κυβέρνηση της Ρώμης παρακολουθεί τώρα την κατάσταση, αναφέρουν πληροφορίες.

    Οι αποστολές μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία διαφοροποιήθηκαν ελάχιστα, ρέοντας περίπου στη μέγιστη χωρητικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας. Οι παραγγελίες για ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας ήταν και πάλι ελάχιστες.

    Η διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία ρέει σύμφωνα με το σχέδιο και η χώρα έχει βρει έναν τρόπο να πληρώσει την Gazprom γι’ αυτό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Οι πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου αυτού του μήνα — οι οποίες επηρεάζονται από την απαίτηση του Πούτιν — θα πρέπει να καταβληθούν στα τέλη Απριλίου και Μαίου και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη προσπαθούν να ανταποκριθούν όσο καλύτερα γίνεται. Υπήρχε μια ένδειξη την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ πρότεινε μια πιθανή διέξοδο από την αντιπαράθεση.

    Περιορισμένος αντίκτυπος

    Η διακοπή των ρωσικών ροών προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία θα πρέπει να έχει «μέτριο φυσικό αντίκτυπο» στα ισοζύγια φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.

    Ωστόσο, αυξάνει το διακύβευμα για την ΕΕ «σχετικά με το αν το νέο σύστημα πληρωμών φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις και, ως εκ τούτου, θα διατηρήσει πιθανότατα την αστάθεια της αγοράς σε υψηλά επίπεδα», πρόσθεσαν.

    Η κυβέρνηση της Πολωνίας δήλωσε την Τρίτη ότι έχει αρκετά αποθηκευμένα καύσιμα για να αντέξει τη διακοπή του εφοδιασμού. Η Βουλγαρία έχει εξασφαλίσει φυσικό αέριο για τουλάχιστον ένα μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της.

    Το τέλος της περιόδου θέρμανσης στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα μείωσε επίσης την ανάγκη για άμεσες προμήθειες, αν και οι αγοραστές αρχίζουν τώρα να γεμίζουν τους χώρους αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα.

    προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας διαπραγματεύονταν νωρίτερα κατά 11% υψηλότερα στα 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο από σήμερα σε Πολωνία και Βουλγαρία



    ΣΧΟΛΙΑ