Ενέργεια

ExxonMobil: Προκαταρκτικές συνομιλίες συγχώνευσης με τη Chevron

  • NewsRoom

ExxonMobil


Αν η συγχώνευση μεταξύ ExxonMobil και Chevron πραγματοποιηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών

Προκαταρκτικές συνομιλίες για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών είχαν στις αρχές του 2021 οι εκτελεστικοί διευθυντές των ExxonMobil Corp και Chevron Corp.

Σημειώνεται ότι, αν τελικά η συγχώνευση αυτή πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη όλων των εποχών, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις συζητήσεις αυτές.

Οι συζητήσεις, οι οποίες δεν είναι πια ενεργές, είναι ενδεικτικές της πίεσης που δέχθηκαν οι εταιρίες που κυριαρχούν στον πετρελαϊκό τομέα, καθώς η πανδημία COVID-19 εξαπλώνονταν και οι τιμές του αργού πετρελαίου βυθίζονταν.

Οι συνομιλίες μεταξύ του εκτελεστικού διευθυντή της Exxon, Ντάρεν Γουντς και του εκτελεστικού διευθυντή της Chevron, Μάικ Βιρτ ήταν αρκετά σοβαρές, ώστε να σχεδιασθούν νομικά έγγραφα που περιλαμβάνο0υν ορισμένες πλευρές της συγχώνευσης, είπε μία από τις πηγές. Η αιτία για για την οποία τερματίσθηκαν οι συνομιλίες δεν στάθηκε δυνατό να γίνει γνωστή.

Οι πηγές ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, επειδή το όλο ζήτημα είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα. Η Exxon και η Chevron έχουν κεφαλαιοποίηση 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι τιμές των μετοχών των δύο εταιριών κατέγραψαν μεγάλη πτώση το 2020, εξαιτίας ενός πολέμου τιμών του πετρελαίου, μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, αλλά και των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση της COVID-19 που προκάλεσαν την καθίζηση των τιμών του πετρελαίου.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η τιμή των μετοχών της Exxon, με τους επενδυτές να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία της εταιρίας και τις αποφάσεις για τις δαπάνες της.

Στις συνομιλίες τους οι εκτελεστικοί διευθυντές των δύο πετρελαϊκών κολοσσών οραματίστηκαν την επίτευξη συνεργιών μέσω της μαζικής μείωσης του κόστους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καθοδική πορεία των ενεργειακών αγορών, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Στα τέλη του 2019, η Exxon είχε περίπου 75.000 εργαζόμενους, ενώ η Chevron, περίπου 48.000 εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμη:

Ανατροπή με τη Jumbo-H νέα απόφαση του Απόστολου Βακάκη

Γιατί έφυγε από την Ελλάδα ο Μπουρλά της Pfizer

Pitsos: Σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις Πυραμίς-BSH – Μέσα στο α’ τρίμηνο οι τελικές αποφάσεις

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ