• Business

    Pitsos: Σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις Πυραμίς-BSH – Μέσα στο α’ τρίμηνο οι τελικές αποφάσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Νικόλαος Μπακατσέλος, Pyramis Metallourgia

    Νικόλαος Μπακατσέλος


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Πυραμίς Μεταλλουργεία με την Bosch (BSH) για την απόκτηση του εργοστασίου της Pitsos στην Ελλάδα, με στόχο να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

    Κύκλοι της Πυραμίς μιλώντας στο mononews.gr αναφέρουν πως τίποτα ακόμη δεν έχει αποφασισθεί και ξεκαθαρίζουν πως το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στη διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας της μονάδας, η οποία επικεντρώνεται στις εστίες οικιακών φούρνων.

    «Θέλουμε σε συνεργασία με την Bosch, εφ’ όσον συμφωνήσουμε να διατηρήσουμε αυτό το κομμάτι της στην Ελλάδα», επισημαίνουν, προσθέτοντας πως «η Πυραμίς επενδύει σε ανθρώπους και παραγωγικές δραστηριότητες». Η διατήρηση και ενδυνάμωση της μεταποίησης στην Ελλάδα αποτελεί μέρος των στόχων της οικογένειας Μπακατσέλου, η οποία ελέγχει την Πυραμίς, αν και όπως επισημαίνεται αρμοδίως η απόφαση για την απόκτηση της μονάδας της Pitsos θα ληφθεί με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και όχι για αλτρουιστικούς λόγους.

    Η Bosch αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο της Πίτσος το 2017, ωστόσο ύστερα από πολιτικές πιέσεις αναγκάστηκε να παρατείνει τη λειτουργία του μέχρι τις αρχές του 2021. Παρά τις προσπάθειες της τωρινής κυβέρνησης, η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας επέμεινε στην απόφασή της, με αποτέλεσμα περίπου 200 άτομα να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

    Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι απολυμένοι θα λάβουν από την γερμανική εταιρεία γενναίες αποζημιώσεις που θα ξεπεράσουν τα 23 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμάται πως κάθε απολυόμενος θα λάβει πρόσθετο μπόνους πάνω από 100 χιλ. ευρώ, πέραν της νόμιμης αποζημίωσής του.

    Το εργοστάσιο της Pitsos ήταν από τις πρώτες επενδύσεις της BSH εκτός Γερμανίας το 1977.

    Η Πυραμίς παράγει ανοξείδωτα προϊόντα κουζίνας, μικροσυσκευές, νεροχύτες κουζινών και μπάνιου, μπαταρίες, απορροφητήρες, θερμοσίφωνες κ.ά. Η βασική παραγωγική μονάδα, έκτασης 30.000 τ.μ. βρίσκεται έξω από τη πόλη της Θεσσαλονίκης από όπου εξάγει σε 108 χώρες, ενώ έχει δραστηριότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ιταλία, Γερμανία, ΗΑΕ, Ρωσία κ.ά.



    ΣΧΟΛΙΑ