• Ενέργεια

    «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Νέα επιδότηση 200 εκατ. ευρώ για χιλιάδες νοικοκυριά με πλήθος παρεμβάσεων


    Ενεργειακή «ανάσα» φαίνεται πως θα έρθει για περίπου 20 χιλιάδες κατοικίες, με ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών αυτών.

    Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, αναμένεται να προκηρυχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως ακόμη και πριν από τις ημέρες του Πάσχα. Ο Υπουργός έκανε την εξαγγελία για το νέο πλαίσιο επιδοτήσεων σε ομιλία που απηύθυνε σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου.

    Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο Υπουργός, το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί αμέσως αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις τράπεζες. Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος υπολογίζεται ότι θα είναι περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι όροι του θα είναι πανομοιότυποι με εκείνους του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Εν συνεχεία των ίδιων όρων που θα ισχύσουν, όμοια θα παραμείνουν και τα κριτήρια για τις κατοικίες, που θα επιλεχθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι η επιδότηση θα είναι κλιμακούμενη, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα και με κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος. Στον οδηγό του 2018, για το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», περιγράφονται αναλυτικά τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, οι ιδιοκτήτες που θα εγκριθούν για το πρόγραμμα, θα μπορούν να κάνουν πλήθος παρεμβάσεων στις κατοικίες τους, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης αλλά και αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης.

    επιδοτηση νοικοκυρια
    Πίνακας με τις παρεμβάσεις από το πρόγραμμα του 2018

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια αποτελεί βασική συνιστώσα του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, που περιλαμβάνει τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και αύξησης της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030.

    επιδοτηση νοικοκυρια
    Πίνακας με τις παρεμβάσεις από το πρόγραμμα του 2018

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών κάτω των 25 ετών-Όλες οι λεπτομέρειες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΑΕΔ: Ανοίγουν οι αιτήσεις για επιδότηση θέσεων σε ξενοδοχεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Στόχος από 400… να γίνουν 400.000 το 2030- Έρχεται επιδότηση 1000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ