• Ενέργεια

    Εξαγγελία Μητσοτάκη για αναβάθμιση οικιακών συσκευών: Διπλασιάζει την ετήσια επιδότηση η εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με λίγες λέξεις χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε επιδότηση για νέες οικιακές συσκευές κάτι που θα διπλασιάσει το όφελος  που εξασφάλισαν τα νοικοκυριά με την άμεση επιδότηση στο ενεργειακό κόστος. Η εξαγγελία για επιδότηση για την αντικατάσταση των οικιακών συσκευών υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης με άλλες που καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια, έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση και το κόστος ενέργειας στα νοικοκυριά και επομένως και τους λογαριασμούς ρεύματος πολύ περισσότερο από τις επιδοτήσεις αφού θα γίνεται σε μόνιμη βάση.

    Ταυτόχρονα θα συμβάλει στη  μείωση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας και επομένως της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της ανάγκης για δικαιώματα ρύπων.

    Είναι ένα μέτρο που εντάσσεται τόσο στα μέτρα αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης αλλά και της κλιματικής αλλαγής, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά από τους μηνιαίους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Η πρόσθετη εξαγγελία επιδότησης για την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες υψηλότερης ενεργειακής κλάσης, πλαισιώνει με τον καλύτερο τρόπο τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών καθώς είναι ένα δομικό και μακροπρόθεσμο μέτρο περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

      Παραδείγματα εξοικονόμησης

    Μία κιλοβατώρα (1 kWh) ισούται με χίλια Watt για μία ώρα (1kWh=1000W/h). Ενδεικτικά 1 kWh προσφέρει:  περίπου 1 ημέρα λειτουργίας ενός ψυγείου ενεργειακής τάξης Α, περίπου 36 ώρες φως από ένα λαμπτήρα εξοικονόμησης 28 Watt (απόδοση 100 W) και περίπου μισή ώρα σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα 2000 Watt. Η αντικατάσταση μιας συσκευής τάξης ενεργειακής απόδοσης D με μια συσκευή τάξης ενεργειακής απόδοσης A+++ μπορεί να εξασφαλίσει μείωση της κατανάλωσης έως και 80%. Για συσκευές που έχουν αποκτηθεί πριν το 2010 και ανήκουν σε ενεργειακή κλάση  χαμηλότερη και από την E η εξοικονόμηση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

    Πηγή: ΚΑΠΕ

    Ένα ψυγείο μικτής χωρητικότητας 300 Λίτρων ενεργειακής κλάσης Ε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, καταναλώνει 700 κιλοβατώρες ανά έτος, που μειώνονται στις 250 κιλοβατώρες αν αναβαθμιστεί σε ενεργειακή κλάση Α, ενώ η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγαλύτερη αν η ετήσια κατανάλωση του σημερινού ψυγείου του νοικοκυριού, είναι ακόμη μεγαλύτερη.

    Με μια μέση τρέχουσα τιμή κιλοβατώρας 0,30 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), η ετήσια εξοικονόμηση από την αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης ενός μόνο ψυγείου ανέρχεται από 80-200 ευρώ το χρόνο, η αναβάθμιση ενός πλυντηρίου ρούχων κατά δυο μονάδες ενεργειακής κλάσης εξοικονομεί 15 kWh ανά 100 κύκλους χρήσης, άλλως 55 kWh/έτος και αν επεκταθεί η εξοικονόμηση σε όλες τις συσκευές του σπιτιού, η συνολική εξοικονόμηση που μπορεί να εξασφαλιστεί, ανάλογα με την παλαιότητα των συσκευών που χρησιμοποιεί σήμερα, μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 ευρώ το χρόνο που είναι το ύψος της επιδότησης για το ενεργειακό κόστος.

    Στις κατηγορίες προϊόντων που μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, είναι  συσκευές που χρησιμοποιούνται σε ένα τυπικό ελληνικό νοικοκυριό, όπως είναι τα ψυγεία, οι καταψύκτες, οι ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, στεγνωτήρια, οι ηλεκτρικοί φούρνοι, κλιματιστικές συσκευές, τηλεοράσεις και ηλεκτρικοί λαμπτήρες.

    Ένα πλυντήριο ρούχων 10 κιλών, φέρει τις εξής καταναλώσεις ανά 100 κύκλους χρήσης:

     

    Ενεργειακή Κλάση

    kWh ανά 100 κύκλους

    A

    45

    B

    55

    C

    60

    D

    70

    E

    80

    Πηγή: ΚΑΠΕ

     Η μείωση των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας ένεκα αναβάθμισης ενεργειακής κλάσης συσκευών θα επέφερε την περαιτέρω εξοικονόμηση στα νοικοκυριά καθώς το πρόγραμμα επιδότησης του κόστους ενέργειας είναι κλιμακωτό.  

    Οι συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης, έχουν και υψηλότερο κόστος, όμως θα γίνουν πιο προσιτές με την επιδότηση ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας που εξασφαλίζουν θα προσφέρει μακροπρόθεσμη μείωση δαπάνης. Σημειώνεται ότι το κόστος είναι πιο προσιτό για συσκευές ενεργειακής κλάσης C και Β, οι οποίες επίσης προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση σε σχέση με την κλάση E ή F.

    Τονίζεται ότι οι οικιακές συσκευές, υποχρεούνται να αναγράφουν την ενεργειακή κλάση τους από το 2010, ενώ όσες έχουν αποκτηθεί πριν το 2010 είναι ενεργειακής κλάσης χαμηλότερης από F και επομένως πολύ υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

    Η ενεργειακή σήμανση καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκδοση της οδηγίας 92/75/22.09.92 και σε Εθνικό επίπεδο με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 180/1994, το οποίο έθεσε το γενικό νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή της ενεργειακής σήμανσης στις οικιακές συσκευές. Στη συνέχεια, εκδόθηκε μια σειρά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την εφαρμογή της ενεργειακής σήμανσης σε διάφορες κατηγορίες οικιακών συσκευών, όπως:

    • Ψυγεία, καταψύκτες και συνδυασμοί τους
    • Πλυντήρια ρούχων
    • Στεγνωτήρια ρούχων
    • Συνδυασμένα πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων
    • Πλυντήρια πιάτων
    • Ηλεκτρικοί λαμπτήρες
    • Ηλεκτρικοί φούρνοι (υποχρεωτική εφαρμογή από 01.07.2003)
    • Κλιματιστικές συσκευές (υποχρεωτική εφαρμογή από το 2004)
    Στόχος της ενεργειακής σήμανσης είναι να δοθεί στους καταναλωτές η δυνατότητα να λαμβάνουν υπόψη και την παράμετρο ενέργεια στην τελική επιλογή της ηλεκτρικής συσκευής, παρέχοντάς τους πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας της συγκεκριμένης ηλεκτρικής συσκευής.

     Οι νέες ενεργειακές ετικέτες


    Οι νέες ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ που κυκλοφορούν στις συσκευές από το 2021 έχουν απλοποιημένη κλίμακα απόδοσης με κατηγορίες από Α έως G. Οι παλαιές κατηγορίες Α+, Α++ και Α+++ σταμάτησαν για να διευκολύνεται η σύγκριση διαφορετικών μοντέλων. Η ίδια η ετικέτα περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, το επίπεδο θορύβου, την κατανάλωση νερού κ.λπ., ανάλογα με τον τύπο του εν λόγω προϊόντος.

    Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμμετέχουν όταν ένα προϊόν πρόκειται να τοποθετηθεί στην κλίμακα που δείχνει πόσο ενεργειακά αποδοτικό είναι. Ανάλογα με το εν λόγω προϊόν, αυτό μπορεί να είναι κατανάλωση ενέργειας ανά πρόγραμμα (ή ανά έτος), κατανάλωση ενέργειας σε κατάσταση αναμονής, διάρκεια προγράμματος κ.λπ.

    Σημειώνεται ότι  η ταχεία ανάπτυξη πιο ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών φέρνει εξελίξεις και στο πρότυπο ενεργειακής απόδοσης. Ό,τι θεωρούσαμε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας πριν από πέντε χρόνια, τώρα  αποτελεί το μέσο όρο. Το ίδιο ισχύει και για το μέλλον: οι τελευταίες τεχνολογίες σήμερα θα είναι η βάση αύριο. Το νέο σύστημα της ΕΕ το έχει λάβει υπόψιν του, και για τον λόγο αυτό η κατηγορία (Α) θα μείνει για αρκετό χρονικό διάστημα κενή.
    Γι αυτό και οι συσκευές που έχουν τα σήματα A / A+ / A++ με την προηγούμενη σήμανση δεν μπορούν να συγκριθούν απευθείας με τη νέα ταξινόμηση A, αλλά μάλλον με την B και κάτω. Στο μέλλον θα υπάρξουν συσκευές που θα λαμβάνουν την ενεργειακή ετικέτα Α.



    ΣΧΟΛΙΑ