• Οικονομία

    Μέτρα «ασπίδα» 500 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση: Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα – Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης 

    Τα επιδόματα για την ενέργεια βάζουν «φρένο» σε νέες φοροελαφρύνσεις 


    Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τεράστιων αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο παρουσίασαν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Κώστας Σκρέκας.

    Διπλάσια επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας στην ενέργεια που απειλεί τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Επίδομα θέρμανσης

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο, κατά 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα και κατά 68% για τους τρίτεκνους, καθώς ενισχύεται η επιδότηση κατά 20% (από 10% πέρυσι) για κάθε παιδί της οικογένειας.

    Το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης αυξάνεται από τα 80 ευρώ στα 100 ευρώ και το «ταβάνι» μπαίνει στα 750 ευρώ από τα 650 ευρώ πέρυσι.

    Αναμένεται να ενισχυθούν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, με το συνολικό κονδύλι να αγγίζει τα 168 εκατ. ευρώ.

    Η βάση υπολογισμού του επιδόματος (που πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή «κρύου» κάθε περιοχής) αυξάνεται από τα 220 ευρώ στα 300 ευρώ.

    Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια στο κέντρο της Αθήνας, θα λάβει φέτος επίδομα 181 ευρώ από 114 ευρώ πέρυσι. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οικογένεια με δυο παιδιά θα λάβει 299 ευρώ φέτος από 188 πέρυσι, στην Κοζάνη 469 ευρώ από 295 ευρώ πέρυσι και στη Φλώρινα μια τετραμελής οικογένεια θα επιδοτηθεί με 496 ευρώ.

    Την ίδια ώρα, διευρύνονται σημαντικά τόσο τα περιουσιακά όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια:

    Άγαμος ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ)

    Οικογένεια με δυο παιδιά έως 26.000 ευρώ (από 24.000 ευρώ) και

    Οικογένεια με τρία παιδιά εισόδημα έως 29.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ).

    Επίσης, αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ το περιουσιακό όριο:

    Άγαμος με περιουσία στα 180.000 ευρώ (από 130.000 ευρώ)

    Έγγαμος στα 300.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ)

    Στο επίδομα θέρμανσης αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

    Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

    Ηλεκτρικό ρεύμα

    Όπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας υπερδιπλασιάζονται τα κεφάλαια στο Ταμείο που έχει συσταθεί από τα 150 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ., με τα χρήματα να προέρχονται από τις δημοπρασίες ρύπων. Η κρατική στήριξη ανεβαίνει στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 30 ευρώ προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι η στήριξη της κυβέρνησης είναι 18 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες, ενώ

    Για όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο θα έχουν 80 ευρώ στήριξη στην κιλοβατώρα ώστε να μην επιβαρυνθούν καθόλου.

    Φυσικό αέριο

    Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθείται μια έκπτωση τουλάχιστον 15%.

    Θα υπάρξει συνεργασία ώστε και οι υπόλοιποι πάροχοι να μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο με έκπτωση και αυτή να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.

    Διαβάστε επίσης

    Σκρέκας: Έκπτωση στο ρεύμα για όλους ανεξάρτητα από ληξιπρόθεσμες οφειλές



    ΣΧΟΛΙΑ