• Ενέργεια

    Εθνικό Σχέδιο για το κλίμα: Επενδύσεις 165 δισ. στην ενεργειακή μετάβαση

    Ο Υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Πρώτη προτεραιότητα του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που έχει ήδη προετοιμαστεί είναι η προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, με στόχο να αποτελεί την κύρια μορφή παραγωγής ενέργειας το 2035.

    Ειδικότερα η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ θα φτάνει τα 23,5 GW το 2030, από 14,8 GW το 2025 ενώ το 2035 θα φτάσει τα 34,7 GW.

    Επίσης, προγραμματίζονται τεράστιες επενδύσεις  που φτάνουν συνολικά τα 164,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση σε τομείς όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια, οι μεταφορές και τα κτίρια.

    Η πράσινη ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται αύξηση των επενδυτικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ συγκριτικά με το παρελθόν. Η αύξηση αυτή είναι της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων ως προς το ΑΕΠ μεσοχρόνια. Η αύξηση αυτή μειώνεται προς το επίπεδο της μίας ποσοστιαίας μονάδας μετά το 2030.

    Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δαπανών γίνεται στον τομέα των μεταφορών και αφορά στη δαπάνη αγοράς οχημάτων και άλλων μεταφορικών μέσων, για τα οποία θα απαιτηθούν μεγαλύτερες επενδύσεις συγκριτικά με το παρελθόν για την αντικατάστασή τους με μεταφορικά μέσα προηγμένης τεχνολογίας αναφορικά με την αποδοτικότητα και τη χρήση κλιματικά ουδέτερων καυσίμων, όπως ο ηλεκτρισμός και το υδρογόνο.

    Τη διετία 2024-2025 η μέση ετήσια επένδυση θα είναι σύμφωνα με υπολογισμούς γύρω στα 20,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, για την πενταετία 2025-2030 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 24,7 δισ. ευρώ.

    Εφικτοί οι στόχοι για τις ΑΠΕ

    Οι στόχοι για την εγκατεστημένη ισχύ των 23,5 GW το 2030 που αναφέρονται στη συνέχεια είναι σύμφωνοι με τις δυνατότητες συνδεσιμότητας που προσφέρει το Σύστημα Μεταφοράς και το Δίκτυο Διανομής της χώρας με βάση τα προγράμματα ανάπτυξης των Διαχειριστών που έχουν εγκριθεί από τη ΡΑΕ και  βάσει των Προσφορών Σύνδεσης στο Σύστημα και το Δίκτυο που έχουν ήδη χορηγηθεί για την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ (περίπου 11,5 GW στο Σύστημα και 1,5 GW στο Δίκτυο).

    Όσον αφορά τις επιμέρους τεχνολογίες, οι στόχοι για τα φωτοβολταϊκά έχουν μειωθεί από 14,1 GW σε 13,4 GW. Ωστόσο, σε ότι αφορά την αιολική ενέργεια, το ΕΣΕΚ στοχεύει σε αύξηση από GW σε 7,6 GW. Σχετικά, με την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ο στόχος στο τελικό σχέδιο είναι στα 1,9 GW, από 2,7 GW στο αρχικό.

    Ακόμη, ο στόχος για τις υπόλοιπες ΑΠΕ παραμένει στα 800 MV, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια θα φτάσουν τα 3,8 GW έως το 2030, έναντι 4 GW στην αρχική πρόταση.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Βαριές απώλειες για τους βασικούς δείκτες περιμένοντας τον Τζερόμ Πάουελ

    Πυροσβεστική: 69 νέες δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

    Έφυγε από τη ζωή ο γιος του Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ



    ΣΧΟΛΙΑ