• Κοινωνία

    Την Παρασκευή η αποφυλάκιση του Πιστόριους – Τι θα συμβεί όταν βγει από τη φυλακή;

    • NewsRoom

    Ο Όσκαρ Πιστόριους στο δικαστήριο


    Ο πρώην σταρ των Παραολυμπιακών Αγώνων Όσκαρ Πιστόριους θα αποφυλακιστεί την Παρασκευή (6/1), αφού του δόθηκε η υπό όρους αποφυλάκιση σχεδόν 11 χρόνια αφότου σκότωσε τη φίλη του Ρίβα Στίνκαμπ.

    Αυτά θα συμβούν με τον Πιστόριους-όπως αναφέρει σχετικά το Reuters- μετά την αποφυλάκισή του στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος αποκαταστατικής δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής.

    Τι θα γίνει με τον Πιστόριους μετά την απελευθέρωσή του

    Ο Πιστόριους, γνωστός ως «Blade Runner» για τα προσθετικά του πόδια από ανθρακονήματα, έγινε επιλέξιμος για αποφυλάκιση υπό όρους τον Μάρτιο του 2023 αφού είχε εκτίσει το ήμισυ της ποινής του σε 13 χρόνια και πέντε μήνες για φόνο.

    Ανακοινώθηκε η αποφυλάκισή του υπό όρους στις 24 Νοεμβρίου, για να τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιανουαρίου.

    Το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών (DCS) της Νότιας Αφρικής ανέφερε τον Νοέμβριο ότι ο Πιστόριους θα ολοκληρώσει το υπόλοιπο της ποινής του στο κοινοτικό σύστημα διορθώσεων της χώρας.

    Θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του DCS και θα υπόκειται σε όρους αποφυλάκισης μέχρι τη λήξη της ποινής του τον Δεκέμβριο του 2029.

    Θα υπάρχει ένας υπάλληλος παρακολούθησης, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνεται όταν ο Πιστόριους αναζητά ευκαιρίες εργασίας ή μετακομίζει σπίτι.

    Ως μέρος των προϋποθέσεων, ο Πιστόριους θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσει προγράμματα για τη βία με βάση το φύλο και να συνεχίσει θεραπευτικές συνεδρίες για τη διαχείριση του θυμού, δήλωσε ένας δικηγόρος της οικογένειας Στίνκαμπ λίγο μετά την απόφαση αποφυλάκισής του με όρους.

    Αναμένεται να ζήσει στην Πρετόρια.

    Τι εξετάστηκε για την πρόωρη αποφυλάκισή του

    Διάφοροι παράγοντες συνήθως λαμβάνονται υπόψη από ένα συμβούλιο αποφυλάκισης, όπως η φύση του εγκλήματος, η πιθανότητα υποτροπής, η συμπεριφορά στη φυλακή, η σωματική και ψυχική ευεξία και οι πιθανές απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας κρατούμενος εάν αποφυλακιστεί.

    Πριν από την αναστολή του, ο Πιστόριους συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα αποκαταστατικής δικαιοσύνης – ένα σύστημα που εισήχθη μετά το τέλος του απαρτχάιντ για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων της εποχής του απαρτχάιντ με πιο συμμετοχικό και συμφιλιωτικό τρόπο.

    Βασίζεται εν μέρει στον τρόπο με τον οποίο οι αυτόχθονες πολιτισμοί χειρίστηκαν το έγκλημα πολύ πριν οι Ευρωπαίοι αποικίσουν τη Νότια Αφρική, με στόχο να φέρουν κοντά τα θιγόμενα μέρη σε ένα έγκλημα για να βρουν το κλείσιμο, αντί να τιμωρούν απλώς τους δράστες.

    Αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος αποκαταστατικής δικαιοσύνης είναι ένας διάλογος θύματος-δράστη που φέρνει κοντά τα μέρη που πλήττονται από ένα έγκλημα για να προσπαθήσουν να επιτύχουν το κλείσιμο. Η συμμετοχή είναι εθελοντική.

    Ο Πιστόριους μεταφέρθηκε σε μια φυλακή πιο κοντά στο σημείο όπου έμενε η οικογένεια Στίνκαμπ στα τέλη του 2021, εν όψει των συνομιλιών συμφιλίωσης με στόχο την πιθανή πρόωρη αποφυλάκιση. Αυτός και ο αείμνηστος Μπάρι Στίνκαμπ , ο πατέρας της Ρίβα, συμμετείχαν στον διάλογο θύματος-δράστη στις 22 Ιουνίου 2022.

    Ποια ήταν η αντίδραση στην πρόωρη αποφυλάκισή του

    Ο δικηγόρος της οικογένειας του Στίνκαμπ είπε τον Νοέμβριο ότι δεν τους εξέπληξε η απόφαση αποφυλάκισης υπό όρους, που εκδόθηκε αφού ο Πιστόριους είχε ολοκληρώσει ένα καθορισμένο μέρος της ποινής του.

    Ενόψει της ακρόασης για την αποφυλάκιση υπό όρους, η μητέρα της Ρίβα Στέενκαμπ, Τζουν, δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας ότι δεν ήταν πεπεισμένη για το Πιστόριους. Ωστόσο, είπε ότι δεν είχε αντίρρηση για την αποφυλάκισή του.

    Μετά την αποφυλάκιση υπό όρους στον Πιστόριους, η Τζουν Στίνκαμπ επαίνεσε τις προσπάθειες του συμβουλίου αποφυλάκισης για τη συμμετοχή των θυμάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Τόνι Μπλερ: Διαψεύδει ότι είχε συνομιλίες στο Ισραήλ για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα

    Πρίγκιπας Αλβέρτος: Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα με την πριγκίπισσα Σαρλίν στο πλευρό του

    Ζελένσκι: Η Ρωσία να λογοδοτήσει για κάθε ζωή που πήρε



    ΣΧΟΛΙΑ