• Ενέργεια

    ΕΛΠΕ: Στην πρίζα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Ποιες χώρες του εξωτερικού και ποιες μορφές ενέργειας εξετάζουν

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


    Θέμα ημερών είναι να μπει στην πρίζα το φωτοβολταϊκό που ανέπτυξαν τα ΕΛΠΕ με τη γερμανική εταιρεία Juwi στην Κοζάνη. Η ισχύς του ανέρχεται στα 204 MW, ενώ σε συνδυασμό με τα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ της ΕΛΠΕ, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου θα ξεπερνάει πλέον τα 300 MW.

    Σημειώνεται πως στο pipeline έργων ΑΠΕ του Ομίλου συγκαταλέγονται αναπτύξεις ισχύος 2 GW, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο επενδύσεων στα παράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα μας, αλλά και η πιθανότητα έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό.

    Η εταιρεία «καλπάζει» για το στόχο του 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2026, ενώ το 2025, που αποτελεί και χρονιά ορόσημο για τη διείσδυση των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ μέσω του πλάνου της Vision 25, αναμένεται να έχουν αναπτυχθεί τρία φωτοβολταϊκά συνολικά ισχύος 600 MW.

    Το πρώτο από αυτά, ισχύος 155 MW θα αναπτυχθεί στην Κοζάνη (Σέρβια), το δεύτερο, ισχύος 320 MW, στη Φλώρινα και το τρίτο, ισχύος 208 ΜW, στη Τρίκαλα.

    Όσον αφορά τις επενδύσεις στο εξωτερικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος με διευθύνοντα σύμβουλο τον Ανδρέα Σιάμισιη επιδιώκει να αναπτύξει έργα ΑΠΕ στην Κύπρο, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο για μικρότερα έργα ανανεώσιμων πηγών στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

    Ακόμα μία νέα τεχνολογία στον τομέα των ΑΠΕ, στην οποία θέλουν να επενδύσουν τα ΕΛΠΕ σύμφωνα με πηγές προσκείμενες προς αυτά πηγές είναι τα παράκτια αιολικά πάρκα (offshore). Οι άνθρωποι των ΕΛΠΕ φαίνεται πως είναι αρκετά «ζεστοί» σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ δεν κρύβουν το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει σε επαφές με «παίκτες» από το εξωτερικό.

    Ωστόσο, τονίζουν πως για να προχωρήσουν οι συζητήσεις αυτές, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί από την πολιτεία – και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – το θεσμικό πλαίσιο που θα αποτελέσει τον άξονα για τις επενδύσεις στα παράκτια και τα πλωτά πάρκα, ενώ πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην μορφολογία των ελληνικών θαλασσών, οι οποίες χαρακτηρίζονται για το μεγάλο βάθος τους.

    Μία νέα πιο σύγχρονη τεχνολογία, την οποία χρησιμοποιούν τα ΕΛΠΕ στο νέο πάρκο στην Κοζάνη, αλλά και εξετάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον είναι η αποθήκευση ενέργειας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών συνολικής αξίας 400 εκατ. Ευρώ στην Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα, καθώς έχει προχωρήσει σε αιτήσεις για την εγκατάσταση μπαταριών στη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και την Ελευσίνα.

    Το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

    Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη αποτελεί το μεγαλύτερο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσον αφορά τη συνολική ισχύ του (204 MW), καθώς και το μεγαλύτερο που χρησιμοποιεί πλαίσια διπλής όψεως σε όλη την Ευρώπη.

    Το έργο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2020 στην Γερμανία, λίγες μέρες πριν ληφθεί η απόφαση για το πρώτο lockdown στη χώρα μας. Μάλιστα, παρά τον όποιο κίνδυνο καθυστερήσεων και διακοπών λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, ολοκληρώθηκε σε διάστημα δύο ετών.

    Το πάρκο έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και εκτιμάται πως θα παράγει σε ετήσια βάση 350 GWh, η οποία μεταφράζεται σε καθαρή ενέργεια 75.000 νοικοκυριά.

    Ταυτόχρονα, το νέο αυτό έργο ΑΠΕ θα συμβάλλει και στην επίτευξη των στόχων για μία πιο πράσινη Ευρώπη, καθώς η ετήσια μείωσης των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 300.000 τόνους, οι οποίοι εκτιμάται πως ανέρχονται σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

    Άποψη του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη
    Άποψη του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

    Ακόμα ένα πρόβλημα που λύνεται μέσω του πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη και λειτουργεί θετικά για την εθνική οικονομία είναι η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ρεύματος.

    Σημειώνεται πως η τιμή του φυσικού αερίου εξαιτίας της διεθνούς ενεργειακούς κρίσης αλλά και των απειλών της ρωσικής πλευράς ύστερα από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

    Πλέον η χώρα μας θα μπορεί μέσω του νέου πάρκου να εξοικονομεί το ποσό των 100 εκατ. Ευρώ καθώς θα μειωθούν οι εισαγωγές του φυσικού αερίου, ενώ θα συρρικνωθούν σημαντικά και οι εκπομπές ρύπων.

    Διαβάστε επίσης:

    Παράταση λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

    ΕΛΠΕ: 80-100 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος για την εθνική οικονομία από το νέο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη



    ΣΧΟΛΙΑ