• Business

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Ισόρροπη ανάπτυξη με έμφαση στην κοινωνία, τους επενδυτές και την επάρκεια

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Το τρίπτυχο κοινωνία, επενδυτές και ενεργειακή επάρκεια της χώρας αποτελεί τον οδηγό στη στρατηγική της ΔΕΗ, που απέδειξε με την πορεία της το 2021 ότι υπηρετεί με επιτυχία και τους τρεις στόχους.

    Ταυτόχρονα, η στρατηγική της εταιρείας για ανάπτυξη των ΑΠΕ παραμένει προτεραιότητα καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Στάσσης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές, για τα αποτελέσματα του 2021, η ανάπτυξη στις ΑΠΕ είναι μια αναγκαιότητα.

    Καταναλωτές

    Δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη της ΔΕΗ αν δεν ενδιαφέρεται για τους πελάτες της, τους καταναλωτές την κοινωνία, καθώς η πορεία της και η ανάπτυξή της εξαρτάται άμεσα από αυτούς. Η εταιρεία το 2021 πραγματοποίησε εκπτώσεις συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

    Η στήριξη των πελατών της ΔΕΗ ήταν εφικτή, λόγω της οικονομικής εξυγίανσης της Εταιρείας, που ξεκίνησε από το 2019, καθώς και από την πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου, η οποία της επέτρεψε να απορροφήσει σημαντικό μέρος του κόστους των ανατιμήσεων από τη διεθνή κρίση για το σύνολο των πελατών της.

    Έτσι, η έκπτωση 30% σε όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της Πολιτείας απορρόφησε το 75% της επιβάρυνσης για το 76% των πελατών της (περίπου 3,5 εκατ. πελάτες) και το 50% στο υπόλοιπο 24% των πελατών της με κυμαινόμενα τιμολόγια, ενώ έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 500.000 πελάτες της, που το επέλεξαν, να «κλειδώσουν» σταθερά τιμολόγια  για ένα χρόνο.

    Η ΔΕΗ και το 2022 συνεχίζει να στηρίζει τους πελάτες της και την ελληνική κοινωνία, στη δύσκολη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, και ήδη τους πρώτους μήνες του 2022, συνεχίζει τις εκπτώσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ο πελάτης είναι στο επίκεντρο της λειτουργίας της.

    Επενδυτές

    Προτεραιότητα και κεντρικός άξονας της στρατηγικής της ΔΕΗ, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, παραμένει η αξιοπιστία και η συνέπεια με τους στόχους του επιχειρηματικού της σχεδίου ώστε να παραμένει η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    Συνεπής και ως προς τη δέσμευσή της στην επενδυτική κοινότητα ότι οι στόχοι του Επιχειρηματικού της πλάνου για λειτουργική κερδοφορία στα επίπεδα του 2020 υλοποιήθηκαν.

    Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του 2021 σημείωσαν ζημίες προ φόρων 149,8 εκατ. ευρώ και ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 871,7 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των επενδύσεων.

    Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των επενδυτών τα είχαν προβλέψει στην περιοχή των 840-860 εκατ. ευρώ και παρά τη δύσκολη συγκυρία τα αποτελέσματα στα  EBITDA της ΔΕΗ κινήθηκαν πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών.

    Οι ΑΠΕ

    Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί αναγκαιότητα για την εταιρεία που συνεχίζει να αναζητά επενδυτικούς στόχους στα Βαλκάνια.

    Όπως τονίστηκε, οι επενδύσεις σε Δίκτυα και ΑΠΕ είναι κρίσιμο να συνεχιστούν, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για την πιο γρήγορη ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από εισαγόμενες ανατιμήσεις. Η πρόσφατη διεθνής ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση κατέδειξε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη  φθηνή και καθαρή παραγωγή στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε καλύτερες τιμές στην αγορά του ηλεκτρισμού.

    Ενεργειακή επάρκεια της χώρας

    Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας εξαρτάται από τη ΔΕΗ και είναι κεντρικός ο ρόλος της στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Γι αυτό, όπως προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας, η ΔΕΗ στηρίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας φροντίζοντας να είναι σε ετοιμότητα για λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων αν χρειαστεί. Το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, που κατέθεσε χθες στο ΥΠΕΝ προβλέπει την αύξηση κατά 50% των αποθεμάτων λιγνίτη με στόχο τη διασφάλιση της ευελιξίας της, ώστε αν χρειαστεί να μπορούν να χρησιμοποιηθούν  απρόσκοπτα οι διαθέσιμες λιγνιτικές της μονάδες.

    Εξέλιξη κερδοφορίας το 2021

    Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων  (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση το 2021, διαμορφώθηκαν σε €871,7 εκατ.   έναντι €865,1 εκατ. το 2020 για το σύνολο του Ομίλου, παραμένοντας ουσιαστικά σταθερά, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 15,3% από 18,6%, λόγω αύξησης του κύκλου εργασιών.

    Ειδικότερα για το δ΄ τρίμηνο του 2021, το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε €245,2 εκατ. έναντι €169,1 εκατ. του αντίστοιχου τριμήνου του 2020. Τα τελικά αποτελέσματα των επιμέρους δραστηριοτήτων του Ομίλου ενσωματώνουν και το όφελος από πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου.

    Οι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά τη  λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας.

    Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του μέσου εσόδου καθώς και από την βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της Παραγωγής, το οποίο συνέβαλε στην στήριξη των πελατών. Στην δραστηριότητα της Παραγωγής και της Εμπορίας, θετικά επέδρασε και η διενέργεια  πράξεων για την αντιστάθμιση του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, και δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

    Tα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες €18,4 εκατ. έναντι κερδών €19,5 εκατ. το 2020. Αντίστοιχα για το δ’ τρίμηνο του 2021 τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη €23,8 εκατ. έναντι κερδών €6,7 εκατ. το δ’ τρίμηνο 2020.

    Διαβάστε επίσης

    Κώστας Σκρέκας για ΔΕΗ: Το τελικό αποτέλεσμα διαψεύδει τους αβάσιμους ισχυρισμούς για δήθεν υπερκέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ