• Ενέργεια

    Εκτίναξη των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη – Πάνω από τα 230 ευρώ το φυσικό αέριο

    • Bloomberg


    Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης του ράλι που σημειώνει το φυσικό αέριο.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για το επόμενο έτος ενισχύθηκαν έως και 5,2% στα 502 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange. Η τιμή έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Ιούνιο, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές των αγαθών και επιβαρύνοντας τους καταναλωτές και τους βιομηχανικούς κλάδους που υποφέρουν από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών.

    Europe's benchmark electricity contract rises for a fifth session
    Το συμβόλαιο αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης αυξάνεται για πέμπτη συνεδρίαση

    Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να σχεδιάσουν πιθανές διακοπές ρεύματος για τον χειμώνα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η παραγωγή της Γαλλίας, που παραδοσιακά αποτελεί ραχοκοκαλιά του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, ενώ τα αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες χώρες υποχωρούν επίσης σε πολυετή χαμηλά.

    Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το ράλι

    Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου συνεχίζεται εν μέσω του καυτού καλοκαιριού στην Ευρώπη που πυροδοτεί υψηλότερη ζήτηση από το κανονικό, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση που απειλεί να οδηγήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 6,5%, αφού διακανονίστηκαν 6,8% υψηλότερα τη Δευτέρα.

    «Η έντονη άνοδος του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου συνεχίστηκε», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Deutsche Bank. «Οι τιμές ενισχύθηκαν από το τελευταίο ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να στερέψουν τα ποτάμια και να προκληθούν προβλήματα στη μεταφορά καυσίμων, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα δεινά της ηπείρου στον τομέα της ενέργειας».

    Gas prices in Europe soar amid higher summer demand, lower supplies
    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάσσονται εν μέσω της υψηλότερης καλοκαιρινής ζήτησης και των χαμηλότερων προμηθειών

    Tα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας διαπραγματεύονταν κατά 5,83% υψηλότερα στα 232,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας για την τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream, η μεταφορά της οποίας έχει “κολλήσει” μετά τις εργασίες επισκευής της που πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά.

    Η Μόσχα διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω της σύνδεσης στο 20% της χωρητικότητας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό ως «δικαιολογία» για να μειώσει τις προμήθειες στην Ευρώπη.

    «Η τουρμπίνα είναι διαθέσιμη», είπε ο Χάμπεκ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Η τουρμπίνα και η παράδοση της τουρμπίνας ήταν, είναι και θα είναι πάντα, πρόσχημα της Gazprom ή του Πούτιν, αν η Gazprom μπορεί ακόμα να μιλήσει από μόνη της».

    Διαβάστε ακόμη:

    Γερμανία: Επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου από τη Νορβηγία επιδιώκει ο Όλαφ Σολτς

    Morgan Stanley: Η παγκόσμια καταιγίδα ύφεσης ετοιμάζεται



    ΣΧΟΛΙΑ