• Ενέργεια

    EE: Αγώνας δρόμου για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μετά τις απειλές του Πούτιν

    • Bloomberg
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν


    Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν αγώνα δρόμου για να συνάψουν πολιτική συμφωνία που θα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, εντός των επόμενων εβδομάδων.

    Οι διεργασίες εντείνονται από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε «μερική επιστράτευση» κλιμακώνοντας τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πιθανότατα το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα συμπεριληφθεί στο νέο πακέτο κυρώσεων που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να κρατήσουν το κόστος του αργού σε χαμηλότερα επίπεδα και να πλήξουν τα έσοδα της Μόσχας.

    Ωστόσο, παρά τη νέα προσπάθεια της Κομισιόν και ορισμένων κρατών-μελών, το σχέδιο αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια και το θετικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο, αναφέρουν πηγές. Οι αποφάσεις για κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία και είναι ιδιαίτερα περίπλοκες σε αυτήν την κατάσταση, επειδή κάθε μέλος της Ε.Ε. έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες.

    Εκπρόσωποι από τα κράτη-μέλη θα συναντηθούν με την Κομισιόν το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις, οι οποίες εκτός από το ανώτατο όριο στο πετρέλαιο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε άτομα και κλάδους όπως η τεχνολογία και τα είδη πολυτελείας.

    Η ομάδα των επτά

    Πολλές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της τιμής που θα τεθεί το ανώτατο όριο, κατά τις πληροφορίες. Παραμένει επίσης ασαφές πώς θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο ανώτατο όριο παράλληλα με το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και την απαγόρευση των υπηρεσιών που απαιτούνται για την αποστολή του, που συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχει ένας βαθμός επείγουσας ανάγκης, καθώς το ανώτατο όριο τιμής θα πρέπει να εγκριθεί πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα της ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου.

    Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας μετά την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας από την Ομάδα των Επτά για το ανώτατο όριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είπε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να λάβει την υποστήριξη όλων των κρατών του μπλοκ για το μέτρο.

    Οι εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλες θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το πλαφόν πριν από μια άτυπη συγκέντρωση των ηγετών της Ε.Ε. στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Όμως, ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά αποτελεί η Ουγγαρία, η οποία συχνά σπάει την ομοφωνία όταν αυτή απαιτείται για αποφάσεις στην Ε.Ε.

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ξεκίνησε μια εκστρατεία στο εσωτερικό επικρίνοντας τυχόν ενεργειακές κυρώσεις σε όλο το μπλοκ. Η Ουγγαρία καθυστέρησε την έγκριση του πακέτου κυρώσεων της ΕΕ τον Ιούνιο που στόχευε το αργό, υπογράφοντας μόνο αφού έλαβε εξαιρέσεις που θα επέτρεπαν στη Βουδαπέστη να έχει πρόσβαση σε πετρέλαιο αγωγών.

    Άνοδος της τιμής

    Τον Ιούνιο, οι 27 χώρες ξόδεψαν εβδομάδες παζαρεύοντας τους όρους των σημερινών μέτρων για το πετρέλαιο, τα οποία περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στα προϊόντα πετρελαίου που παραδίδονται δια θαλάσσης, με εξαίρεση στις παραδόσεις μέσω αγωγών αλλά και απαγόρευση της παροχής υπηρεσιών, όπως η ασφάλιση, στις μεταφορές φορτίων ρωσικού πετρελαίου. Οι ΗΠΑ πιέζουν να χαλαρώσουν αυτές οι απαγορεύσεις λόγω των φόβων ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

    Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματική θα ήταν η επιβολή πλαφόν, ιδιαίτερα καθώς ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το πλαφόν θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και αν πολλοί αγοραστές δεν ενταχθούν επίσημα στη συμφωνία, καθώς οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις τους για συμβόλαια με τη Μόσχα, προκειμένου να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.

    Η υιοθέτηση του ανώτατου ορίου θα απαιτούσε επίσης από τα κράτη μέλη να παραμερίσουν τα εθνικά συμφέροντα υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

    Τα κράτη που κέρδισαν εξαιρέσεις για το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω των αγωγών τους θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτές θα παραμείνουν, ενώ οι χώρες που εισάγουν μέσω θαλάσσης θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συνδέσουν το πλαφόν με το προβλεπόμενο πλήρες εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις, προκειμένου να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού.

    Οι ναυτιλιακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις αντίστοιχες βιομηχανίες τους από τα μέτρα, σημειώνουν οι πηγές του Bloomberg.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μακρόν: Επιτυχημένο το πλαφόν στο φυσικό αέριο σε Ισπανία και Πορτογαλία

    Bruegel: Στα 500 δισ. ευρώ εκτινάσσεται ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ