• Ενέργεια

    Bruegel: Στα 500 δισ. ευρώ εκτινάσσεται ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

    • Bloomberg
    Simone Tagliapietra, ερευνητής στο Bruegel

    Simone Tagliapietra, ερευνητής στο Bruegel


    Στα 500 δισ. ευρώ πλησιάζει το κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αμβλύνουν το πλήγμα από την εκτίναξη των τιμών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του think-tank Bruegel.

    Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαθέσει μέχρι στιγμής 314 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαθέσει 178 δισεκατομμύρια ευρώ, έδειξαν οι ενημερωμένες εκτιμήσεις του Bruegel την Τετάρτη.

    Το αυξανόμενο δημοσιονομικό βάρος – οι δαπάνες της ΕΕ αντιστοιχούν στο 1,7% του ΑΕΠ του μπλοκ – έρχεται καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη παλεύουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές. Οι υπουργοί της ΕΕ διαπραγματεύονται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα μεταφέρει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να επιτευχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει επίσης ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και στόχο για μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η Μόσχα περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου προς την περιοχή.

    «Τα μέτρα αυτά, που αρχικά ήταν σχεδιασμένα ως μια προσωρινή απάντηση σε αυτό που υποτίθεται ότι ήταν ένα προσωρινό πρόβλημα, έχουν γίνει διαρθρωτικά», δήλωσε o Simone Tagliapietra, ερευνητής στο Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες. «Αυτός ο αριθμός πρόκειται να αυξηθεί καθώς οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υψηλές. Αυτό σαφώς δεν είναι βιώσιμο από την άποψη των δημοσίων οικονομικών».

    Energy Rescue | European governments have allocated about half a trillion euros to cushion households and firms
    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

    Αν και οι εκτιμήσεις του Bruegel περιλαμβάνουν μέτρα όπως χαμηλότερους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας στην ηλεκτρική ενέργεια, επιδοτήσεις για θέρμανση και μέτρα για τη διατήρηση ορισμένων ενεργειακών εταιρειών στη ζωή, δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την κλίμακα στήριξης ρευστότητας σε όλη την Ευρώπη.

    Στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει την Uniper SE, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ένεση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία και αγορά του πλειοψηφικού μεριδίου που κατέχει η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφελείας Fortum Oyj.

    Κίνδυνος κατακερματισμού της ΕΕ

    Το αυξανόμενο κόστος της ενεργειακής κρίσης απειλεί να διευρύνει τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Tagliapietra.

    «Αυτό το επίπεδο παρέμβασης ενέχει τον κίνδυνο κατακερματισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη: Οι κυβερνήσεις με μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο θα διαχειριστούν αναπόφευκτα καλύτερα την ενεργειακή κρίση, ανταγωνιζόμενες τους γείτονές τους για τους περιορισμένους ενεργειακούς πόρους κατά τους χειμερινούς μήνες», δήλωσε. «Επομένως, είναι σημαντικό να σχεδιαστούν πολιτικές που μπορούν να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και να τις συντονίσουν — ιδίως μεταξύ των χωρών της ΕΕ», συμπλήρωσε.

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ