• Ενέργεια

    ΔΕΗ: Ο αγώνας δρόμου για να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα και η «καυτή πατάτα»


    Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη δημοσίευση του πρώτου τριμήνου  της ΔΕΗ, που θα γίνει την Παρασκευή 28/6, η διοίκηση της εταιρείας πιέζει τη ΡΑΕ και το υπουργείο Ενέργειας για λύσεις και τρέχει και δεν φτάνει για να συμμαζέψει ό,τι μπορεί ώστε να περιορίσει το μέγεθος της ζημιάς.

    Η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη  καθώς είναι πολύ μικρά πια τα περιθώρια για τις  όποιες βελτιώσεις της εικόνας, μέχρι τη Συνέλευση της Πέμπτης και τα αποτελέσματα της επόμενης ημέρας.

    Επιχειρείται, ωστόσο,  μέσα σε λίγες ημέρες να αντιμετωπιστούν  εκκρεμότητες μηνών και να εξασφαλιστούν με κάθε τρόπο  όποια χρωστούμενα, από αποζημιώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, από τις διεκδικήσεις του ΑΔΜΗΕ και την τιτλοποίηση απαιτήσεων ενώ την ίδια στιγμή να καθησυχάσουν τις τράπεζες και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ζήτησαν ενημέρωση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

    Αναζητείται τρόπος, χωρίς να υπάρξει τροπολογία, ώστε η ΔΕΗ να λάβει τα οφειλόμενα περίπου 250 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ, συμπεριλαμβάνοντας  την απαίτηση αυτή στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

    Για το σκοπό αυτό η ΡΑΕ θα πρέπει να κάνει τον υπολογισμό του ακριβούς ποσού των οφειλόμενων στη ΔΕΗ ώστε η τελευταία να το περάσει ως απαίτηση στις οικονομικές της καταστάσεις.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι τράπεζες ανησυχώντας για το τί συμβαίνει με τη ΔΕΗ, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν conference call με τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ  για να μάθουν το ύψος των ζημιών και αν επιβεβαιώνεται ότι θα είναι στα 245 εκατ. ευρώ. Και μια εβδομάδα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, τίποτα δεν ήταν ξεκάθαρο…

    «Καυτή πατάτα» για την επόμενη κυβέρνηση

    Οι κρίσιμες αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης της ΔΕΗ πέφτουν στην επόμενη κυβέρνηση, που θα πρέπει να επιλέξει, μεταξύ άλλων, αν  το βάρος των ΥΚΩ θα το σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός ή οι καταναλωτές μέσω αυξήσεων.

    Η  τιτλοποίηση  ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο και επομένως θα γίνει επίσης από την επόμενη κυβέρνηση που  θα διαπραγματευτεί τους όρους της. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δείξει ενδιαφέρον τόσο η Deutsche Bank όσο και η αμερικανική Finacity   που ενδιαφέρονται ουσιαστικά να δανείσουν τη ΔΕΗ έναντι  των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

     Υπενθυμίζεται, ότι το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών από καταναλωτές ρεύματος προς τη ΔΕΗ ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Από τα 2,5 δισ. ευρώ, τα 1,6 δισ. ευρώ αφορούν τη χαμηλή τάση, δηλαδή ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

    Στις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης θα είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας που έχει καταστεί τόσο σοβαρό, ώστε η ΔΕΗ να κινδυνεύει. Και ακολούθως  να προχωρήσει σε κινήσεις που θα προσδώσουν αξία στην επιχείρηση υιοθετώντας τις εισηγήσεις της McKinsey για περιορισμό του λειτουργικού κόστους με μετατάξεις και εθελούσιες και αύξηση των εσόδων της.

    Εν αναμονή και η Κομισιόν

    Την ίδια στιγμή η  ανησυχία για την κατάσταση της ΔΕΗ έχει φτάσει τις  Βρυξέλλες, αφού γνωρίζουν ότι η ανάγκη στήριξης της ΔΕΗ θα γίνει μέσω του προϋπολογισμού και αυτό θα επηρεάσει και τη γενικότερη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

    Ωστόσο στην Κομισιόν αναμένουν πλέον τη νέα κυβέρνηση για να εξεταστεί εξ αρχής   όλη η ατζέντα της ενεργειακής αγοράς και να χαραχθεί η νέα πορεία, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού που παραμένουν ανοιχτά και επείγοντα, όπως, η  καθυστέρηση του Target Model, η αποεπένδυση από τα λιγνιτικά, το πρόβλημα των ΑΔΙ για την Πτολεμαΐδα, η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης από τον ΑΔΜΗΕ, το μέλλον των δημοπρασιών ΝΟΜΕ κ.λ.π.

    Ωρολογιακή βόμβα για τη νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας τα λιγνιτικά ΑΔΙ

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα από την οποία εξαρτάται και η ίδια η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει δαπανήσει ήδη 950 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη μονάδα αλλά η λειτουργία της έχει υπονομευθεί ήδη από το 2014  όταν και  εξαιρέθηκε από τις προβλέψεις στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής της Κοινοτικής Οδηγίας, για τις χώρες που έχουν εξάρτηση από στερεά καύσιμα.

    Πλέον, η μόνη της προοπτική είναι να τα καταφέρει και να πάρει αποζημιώσεις ΑΔΙ, όμως ο νέο αυστηρότερος Κανονισμός της Κομισιόν που τίθεται σε ισχύ από τις 4/7/2019 προβλέπει ότι για να  λαμβάνει πληρωμές ή δεσμεύσεις για μελλοντικές πληρωμές, μια μονάδα που δεν είναι ήδη σε λειτουργία, πρέπει το κράτος μέλος, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Κανονισμού, να εφαρμόζει μηχανισμό ισχύος.

    Η ελληνική κυβέρνηση   με τροπολογία πριν λίγες ημέρες  θεσμοθέτησε Μηχανισμό, χωρίς να έχει προϋπάρξει έγκριση της Ε.Ε., για να  καταταχθεί στις χώρες που «εφαρμόζουν ήδη Μηχανισμούς ισχύος».

    Ακόμη όμως και στην περίπτωση που δεχτεί η Κομισιόν την ύπαρξη του Μηχανισμού, θα πρέπει σύντομα να εγκριθεί από την Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο για Μηχανισμό, έτσι ώστε να προλάβει η χώρα να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις της Κομισιόν και στη συνέχεια να κάνει διαγωνισμό ώστε να μπορέσει η Πτολεμαΐδα 5 να έχει υπογράψει Σύμβαση μέχρι το τέλος του 2019. Και όλη η διαδικασία είναι οριακή και αν εκκρεμεί γνωμοδότηση της Κομισιόν για ένα εθνικό σχέδιο, δεν μπορεί η χώρα να συνάψει νέες συμβάσεις και ας έχει νομοθετήσει μηχανισμό.

    Το μέγεθος του διακυβεύματος τονίζεται στην πρόσφατη επιστολή του κ. Παναγιωτάκη στην Κομισιόν: «η καθιέρωση Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος πριν την έναρξη ισχύος του Κανονισμού της ΕΕ είναι απολύτως αναγκαία για τη βιωσιμότητα της επένδυσης του 1,4 δισ. ευρώ, της «Πτολεμαΐδας V». Το αντίθετο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ, και συνακόλουθα την ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και την εθνική οικονομία, δεδομένου του ρόλου και του μεγέθους της εταιρείας μας».

     Όμως οι οιωνοί δεν είναι θετικοί. Από τη Γενική  Διεύθυνση  Ανταγωνισμού, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές οι πιθανότητες να εγκριθεί ως έχει ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος και τούτο παρά τις εκκλήσεις της Προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, προς την Επίτροπο Βεστάγκερ για ένταξη και της Πτολεμαΐδας.

    Το γόρδιο δεσμό της ολοκαίνουργιας μονάδας της ΔΕΗ που κινδυνεύει να είναι ζημιογόνα, πριν ακόμη λειτουργήσει, καλείται να λύσει επίσης ο επόμενος υπουργός Ενέργειας.



    ΣΧΟΛΙΑ