• Ενέργεια

    Damco Energy: «Πράσινο φως» από ΡΑΕ για αύξηση στα 840 MW της ισχύος του CCGT της Αλεξανδρούπολης

    Χρήστος Κοπελούζος


    Το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ, πήρε η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου για την αύξηση της ισχύος του σχεδιαζόμενου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στα 840 MW από 662 MW.

    Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κατόπιν αιτήματος της Damco Energy που αφορά στον CCGT της Αλεξανδρούπολης, αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

    Η Damco Energy  έλαβε και έγκριση για τη μεταβίβαση της άδειας παραγωγής στην εταιρία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», η οποία αποτελεί και εταιρία ειδικού σκοπού. Σε αυτήν, όπως έχει αναγγείλει ο όμιλος Κοπελούζου θα εισέλθει με ποσοστό 25% η Εταιρία Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της Β. Μακεδονίας «AD ESM».

    H επενδυτική απόφαση τόσο για τη νέα μονάδα όσο και για το κλείσιμο της συμφωνίας με την εταιρία της γειτονικής χώρας, αναμένεται να ληφθεί, εντός του καλοκαιριού.

    Ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 570 MW και από μία ατμοστροβιλική ισχύος 270 MW. Η αύξηση της συνολικής του ισχύος αποφασίστηκε με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ ο καθαρός βαθμός απόδοσης σε πλήρες φορτίο είναι στο 62,5%, ενώ η καθαρή ισχύς του σταθμού είναι στα 820 MW.

    Η Damco Energy, είναι η τελευταία εταιρία από εκείνες που αποφάσισαν να κατασκευάσουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ανεβάζοντας την ισχύ πάνω από τα 800 MW σε σχέση με τον αρχικό τους προγραμματισμό.

    Έχουν προηγηθεί η Mytilineos, η οποία ήδη κατασκευάζει τον CCGT στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με ισχύ τα 826 MW, ακολούθησε η Elpedison η οποία επίσης αναβάθμισε την ισχύ του αδειοδοτημένου σταθμού στη Θεσσαλονίκη στα 826 MW και πριν από λίγες εβδομάδες σε σχετική ανακοίνωση προχώρησαν και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil με την κοινή τους μονάδα στην Κομοτηνή. Η ισχύ της ανέρχεται στα 877 MW.

    Τέλος υπενθυμίζεται ότι και η ΔΕΗ έχει αναγγείλει τη μετατροπή μέχρι το 2025 της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου με ισχύ άνω των 1.000 MW.

    Διαβάστε επίσης

    DAMCO ENERGY (Κοπελούζος): Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αλεξανδρούπολη



    ΣΧΟΛΙΑ