• Ενέργεια

    Απέτυχαν οι Τούρκοι: Το «Γιαβούζ» αδυνατεί να κάνει γεώτρηση- Χωρίς αξιόλογο αποτέλεσμα και ο «Πορθητής»

    • NewsRoom

    Γιαβούζ


    Αδύνατο έχει σταθεί για το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ να πραγματοποιήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρά τα μεγάλα λόγια των τουρκικών Αρχών ότι προχωρούν κανονικά με τα έργα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, η καθυστέρηση αυτή στις τουρκικές επιχειρήσεις οφείλεται στην έλλειψη έμπειρου προσωπικού και εξοπλισμού για μια τέτοιου είδους γεώτρηση.

    Όπως γίνεται γνωστό, το Γιαβούζ έχει αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στη νότια ζώνη του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, στις 6 Οκτωβρίου, μέχρι και χθες, κατά την προσπάθειά του να πραγματοποιήσει γεώτρηση.

    Χαρακτηριστικό αποτελούν οι πολλές αιφνίδιες μετακινήσεις του σκάφους, που, όπως όλα δείχνουν, οφείλονται σε προβλήματα με τον άξονα του ίδιου του γεωτρύπανου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας.

    Το δημοσίευμα συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίστηκαν στο γεωτρύπανο το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν λακτίσματα του άξονα του γεωτρύπανου, οδήγησαν το σκάφος να κινείται σε κυκλική πορεία, με διάμετρο μέχρι και 350 μέτρων, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι προσπάθειες γεώτρησης και να ξεκινούν χθες εκ νέου την προσπάθεια.

    Το συνοδευτικό του σκάφος «Ertugrul Bey», μάλιστα, που συνοδεύει το γεωτρύπανο για λόγους ασφάλειας, μετακινήθηκε σε μια ευθεία γραμμή 600 μέτρων νοτιότερα από τη θέση του. Οι κινήσεις αυτές, όπως επισημαίνεται, έγιναν σε χρονικά διαστήματα με σχετικά ήπιο αέρα και κυματισμό.

    Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί αρκετές φορές κατά διαστήματα, αφ’ ότου ξεκίνησε η νέα παράνομη γεώτρηση του συγκεκριμένου γεωτρύπανου.

    Ακριβώς τα ίδια προβλήματα έχει αντιμετωπίσει το γεωτρύπανο και στην πρώτη του προσπάθεια για παράνομη γεώτρηση νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, όπως υπενθυμίζει το philenews.cy. Το γεωτρύπανο επέστρεψε για μερικές μέρες –ενόσω διαρκούσε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ– στο αγκυροβόλιο της Σελεύκειας και αμέσως μετά κινήθηκε για τις παράνομες ενέργειές του στο τεμάχιο 7.

    Σύμφωνα με την παράνομη τουρκική Navtex, το γεωτρύπανο έχει προγραμματιστεί να βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή για ακόμα 80 μέρες –χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων με παρόμοιας τεχνολογίας γεωτρύπανα πραγματοποιούν κανονικά δύο γεωτρήσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, χωρίς κανένα αξιόλογο αποτέλεσμα ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», και η δεύτερη γεώτρηση, που πραγματοποιεί το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο, ο «Πορθητής», ο οποίος βρίσκεται δυτικά της Πάφου.

    Στο στάδιο αυτό, υποστηρίζει το ίδιο δημοσίευμα, γίνονται οι τελευταίες έρευνες, ενώ εκτιμάται ότι το γεωτρύπανο θα αναχωρήσει από το σημείο εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

    Τέλος, νότια της Κύπρου, σε απόσταση μέχρι και 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της, στο ύψος της Αλαμινού, πηγαινοέρχεται καθημερινά, συνεχίζοντας τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός».



    ΣΧΟΛΙΑ