ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ρωσία στο πλαίσιο της συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα παράγει ημερησίως 10,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ.
«Ναι, 10,1» (εκ. βαρέλια ημερησίως) δήλωσε ο Νόβακ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρακτορείου TASS.
Η Ρωσία συμμετέχει στην συμφωνία του ΟΠΕΚ+ , στο πλαίσιο της οποίας η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες που συμμετέχουν στην συμμαχία ρυθμίζεται σύμφωνα με την κατάσταση στην αγορά. Από τον Μάιο του 2021 οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποκαθιστούν την παραγωγή πετρελαίου που είχε μειωθεί σημαντικά πριν ένα χρόνο. Από τον Αύγουστο το σχέδιο προβλέπει αύξηση της παραγωγής κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2022, οι χώρες που συμμετέχουν στην συμφωνία ενέκριναν σχέδιο αύξησης της παραγωγής για τον Φεβρουάριο κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.
Ο Νόβακ θέλησε να απαντήσει και στις δηλώσεις του διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), Φατίχ Μπιρόλ, σύμφωνα με τον οποίο η μεγάλη ένταση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου προκλήθηκε εξαιτίας της συμπεριφοράς της Ρωσίας, ενώ για την έλλειψη αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η Gazprom.
«Ούτε η Gazprom, ούτε η Ρωσία ευθύνονται για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.
«Φυσικά εκείνο που με εξέπληξε ήταν η δήλωση του επικεφαλής ενός τέτοιου αξιοσέβαστου οργανισμού όπως ο ΔΟΕ, ο οποίος προσπαθεί να κλείσει τα μάτια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Αναμφίβολα εδώ δεν υπάρχει καμία ευθύνη ούτε της Gazprom, ούτε γενικά της Ρωσίας» ανέφερε ο Νόβακ.
Ο Νόβακ τόνισε ότι την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη επηρέασε ο μακρύς χειμώνας, ο οποίος επέβαλε την απόληψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη. Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει ενώ το υγροποιημένο αέριο, κυρίως από τις ΗΠΑ, κατευθύνθηκε στις ασιατικές αγορές, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Ολλανδία: Χαλάρωση των περιορισμών παρά τα απανωτά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων
Αλεξάνταρ Βούτσιτς προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας: Γιατί βασανίζετε τον Νόβακ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ισραήλ για Ιράν: Η μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση στην ιστορία του – Πάνω από 200 μαχητικά έπληξαν 500 στόχους
- Γεραπετρίτης μετά το ΚΥΣΕΑ: Εγγυώμαστε την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στη Μέση Ανατολή
- ΗΠΑ: Κηρύσσουν θαλάσσια ζώνη προειδοποίησης στον Περσικό Κόλπο μετά τις επιθέσεις σε Ιράν
- Σούδα: Σφραγίζεται η αμερικανική βάση μετά τις απειλές και τις επιθέσεις του Ιράν
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.