• Ενέργεια

    Άγκυρα: «Η Ελλάδα είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης»

    • NewsRoom

    Γιαβούζ


    Απόλυτα αποφασισμένη να συνεχίσει ακάθεκτη τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρουσιάζεται η Τουρκία.

    Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση, με την οποία θέλησε να απαντήσει, σε προκλητικό τόνο, στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που είχε προηγηθεί, με εντολή του νέου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Στην ανακοίνωση που δημοσίευσε, το τουρκικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει την πρόθεση της γειτονικής χώρας να συνεχίσει τις γεωτρήσεις δυτικά και ανατολικά της Κύπρου. Η ανακοίνωση επισημαίνει τους υψηλούς τόνους, στους οποίος κινείται η ανακοίνωση του κ. Δένδια, ενώ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «κακομαθημένο παιδί» την Ευρώπης, αλλά και την Κύπρο ως το «άτακτο παιδί» της γηραιάς ηπείρου.

    Πιο αναλυτικά, σχολιάζοντας τις πρώτες δηλώσεις του Ν. Δένδια, το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή Διοίκηση» που έγινε μέλος της Ε.Ε «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου σέρνουν την Ανατολική Μεσόγειο σε αστάθεια». Προσθέτει, δε, πως το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε, εκπροσωπώντας όλο το νησί, δεν τους δίνει το δικαίωμα «να παραβιάζουν τα νόμιμα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

    Στη συνέχεια, η ανακοίνωση τονίζει ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αξιωματούχων της Ε.Ε, που παραβλέπουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ως συνιδρυτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατηγορεί την Ε.Ε ότι μετατρέπεται σε «θεατή» της παράνομης συμπεριφοράς του «Ελληνικού Διδύμου» εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και συνεπώς δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητή για το Κυπριακό.

    Προχωρώντας, μάλιστα, σε νέες, άτυπες απειλές, προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε όλο το νησί.

    «Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής Κύπρου και θα προχωρήσει σε γεώτρηση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι και το πλοίο Φατίχ έχει ξεκινήσει γεωτρητικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές Μαΐου.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις δηλώσεις των αρχών της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», οι οποίες εξέδωσαν τις άδειες που συνιστούν τη νόμιμη και θεμιτή βάση για τις επιχειρήσεις γεώτρησης του Γιαβούζ», συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση.

    Στο επιχείρημα ότι η Ελλάδα και Κύπρος είναι το «κακομαθημένα» παιδιά της Ευρώπης, που με τις ενέργειές τους έχουν οδηγήσει σε «αποσταθεροποίηση» την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντιπαραθέτει τις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, βρίσκονται σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο.



    ΣΧΟΛΙΑ