• Business

    Ενεργοβόρος Βιομηχανία στον Σκρέκα: Να εξαιρεθούν οι διμερείς συμβάσεις ΑΠΕ από το πλαφόν- Κίνδυνος βιωσιμότητας

    Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας


    Την εξαίρεση από την επιβολή πλαφόν των διμερών συμβολαίων μεταξύ των βιομηχανιών και παραγωγών ζητάει η ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, με σχετική επιστολή στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

    Όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή σε μια εποχή πολύ υψηλών τιμών ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, η  μόνη λύση για τη βιομηχανία είναι η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ. Όμως,  η επιβολή πλαφόν στο πλαίσιο εφαρμογής του Μηχανισμού,  καταργεί αυτή τη δυνατότητα. Καθώς ο ευρωπαϊκός Κανονισμός,  δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσης από το πλαφόν στις διμερείς συμβάσεις, η ΕΒΙΚΕΝ ζητά να ισχύσει το ίδιο και στην Ελλάδα.

    Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί στην περίπτωση των διμερών συμβάσεων, τα έσοδα του παραγωγού ταυτίζονται με τη συμβατική τιμή που έχει συμφωνηθεί με τον αγοραστή, η οποία κατά κανόνα είναι σταθερή, με αποτέλεσμα να μην προκύπτουν έσοδα για τον παραγωγό, άνω του ανώτατου ορίου εσόδων αγοράς.

    Η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ

    Η επιστολή αναφέρει:

    Στις σημερινές συνθήκες ενεργειακής κρίσης η έκθεση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας στις πολύ υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς υπονομεύει ακόμη και τη βιωσιμότητα τους. Θεωρούμε ότι συμφωνείτε ότι μόνη λύση πλέον αποτελεί η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ.

    Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τον περασμένο Ιούλιο εφαρμόζεται μια διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή (πλαφόν)  επί της τιμής αποζημίωσης για όλες τις τεχνολογίες παραγωγής  από τη συμμετοχή τους στην αγορά επόμενης ημέρας (DAM).

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προκύπτει ότι η επιβολή του πλαφόν καθιστά πλέον τελείως αδύνατη στην πράξη  τη σύναψη μιας διμερούς σύμβασης, καθώς καθίσταται αδύνατη η εκκαθάριση της συναλλαγής μεταξύ των δύο μερών.

    Όπως προκύπτει σαφώς από το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο,  οι διμερείς συμβάσεις, οι οποίες επιφέρουν στους παραγωγούς έσοδα που δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να εξαιρούνται από την επιβολή ανώτατου ορίου εσόδων.

    Στην παράγραφο 30 του προοιμίου του Κανονισμού 2022/1854 διατυπώνονται τα εξής: «Hence, to the extent that existing or future contractual obligations, such as renewable power purchase agreements and other types of power purchase agreements or forward hedges, lead to market revenues from the production of electricity up to the level of the cap on market revenues, such revenues should remain unaffected by this Regulation The measure introducing the cap on market revenues should therefore not deter market participants from entering into such contractual obligations.»

    Στην περίπτωση των διμερών συμβάσεων, τα έσοδα του παραγωγού ταυτίζονται με τη συμβατική τιμή που έχει συμφωνηθεί με τον αγοραστή, η οποία κατά κανόνα είναι σταθερή, με αποτέλεσμα να μην προκύπτουν έσοδα για τον παραγωγό, άνω του ανώτατου ορίου εσόδων αγοράς.

    Επομένως, για να καταστεί εφικτή η διαπραγμάτευση και σύναψη νέων μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως αναγκαίο να θεσπιστεί ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων, από την επιβολή του ανώτατου ορίου εσόδων που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού επιστροφής μέρους εσόδων αγοράς επόμενης ημέρας.



    ΣΧΟΛΙΑ