• Business

    Energean: Η ενίσχυση για τον Πρίνο είναι δάνειο και θα επιστραφεί εντόκως

    • NewsRoom

    Πρίνος


    Μια σειρά από σημαντικές διασφαλίσεις για το ελληνικό Δημόσιο θα έχει η ρύθμιση για την ενίσχυση του Πρίνου η οποία, μετά την έγκριση της Κομισιόν, θα οδεύσει στην ελληνική Βουλή για ψήφιση.

    Η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης έγκειται στο ότι το σύνολο της ενίσχυσης θα έχει δανειακή μορφή, δηλαδή θα επιστραφεί εντόκως στο ελληνικό Δημόσιο από την ελληνική θυγατρική της Energean.

    Δεν θα πρόκειται δηλαδή για ενίσχυση που θα δοθεί δωρεάν για τη διάσωση της μοναδικής παραγωγής υδρογονανθράκων στην χώρα.

    Ειδικότερα, η λογική που διέπει τη ρύθμιση είναι η εξής:

    • Η εγχώρια θυγατρική της Energean θα λάβει εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο για να δανειστεί. Θα καταβάλει δε στο ελληνικό Δημόσιο τέλη για τη συγκεκριμένη εγγύηση – και φυσικά θα αποπληρώνει κανονικά το δάνειο και τους τόκους του στην τράπεζα που θα δώσει την χρηματοδότηση
    • Το ελληνικό Δημόσιο θα ορίσει εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για την απρόσκοπτη παρακολούθηση της αξιοποίησης της χρηματοδότησης. Πέραν, δηλαδή, της παρακολούθησης στην εκτέλεση της σύμβασης για τον Πρίνο που ισχύει σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο, πιθανότατα μέσω της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), θα εκπροσωπηθεί και στη διοίκηση της εταιρείας.
    • Η χρηματοδότηση θα επενδυθεί στην βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τις οποίες διαχειρίζεται, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης του Πρίνου, η Energean. Το ίδιο θα ισχύει για όποιες πρόσθετες υποδομές δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρηματοδότηση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean καθώς και δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος. Η στήριξη θα χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες και θα έχει μέγιστη διάρκεια 8 ετών.

    Η Κομισιόν έκρινε ότι η εγχώρια δραστηριότητα της Energean παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση αργού πετρελαίου και έχει υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά. Κατά συνέπεια, τα μέτρα ενίσχυσης αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών ρευστότητας.

    Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, στο διάστημα 2019-2020, η δραστηριότητα του Πρίνου έχει καταγράψει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Παρά την βελτίωση της τιμής του πετρελαίου, η αδυναμία πραγματοποίησης επενδύσεων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής με αποτέλεσμα και η τρέχουσα χρονιά να αναμένεται ζημιογόνος κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.

    Η χρηματοδότηση εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος ΄Εψιλον, την οποία η Energean θεωρεί ως μονόδρομο για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πρίνου, παράλληλα με την υλοποίηση της διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης που έχει προγραμματισθεί με στόχο τη μείωση στο κόστος λειτουργίας καθώς και την εκτέλεση μιας σειράς από νέα projects, όπως η Μονάδα Διακράτησης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου. Στόχος είναι να καταστεί ο Πρίνος λιγότερο εξαρτώμενος από τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου αλλά και περισσότερο «πράσινος», σε συνέχεια και της πρόσφατης συμφωνίας με την ΔΕΗ για την προμήθεια του συνόλου της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.



    ΣΧΟΛΙΑ