• Business

    Ένας σπάνιος δράκος βάζει φωτιά στην αγορά ομολόγων!

    • NewsRoom


    Τα τελευταία χρόνια, η όρεξη των επενδυτών για εταιρικά ομόλογα έχει κορυφωθεί και από την πλευρά τους οι εταιρίες προσφέρουν εντυπωσιακά μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της HSBC Edward Marrinan, ο αριθμός των “jumbo” ομολόγων ή αλλιώς των ομολόγων με απόδοση μεγαλύτερη των 5δισ. δολαρίων, έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο στα χρονικά.

    “Οι πάλαι ποτέ σπάνιες πολλαπλές αποδόσεις θεωρούνται πλέον πολύ συνηθισμένες στο τοπίο της αγοράς ομολόγων. Ύστερα από την επίτευξη της έκδοσης – ρεκόρ 330δισ. δολαρίων το 2015, τα ποσά που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής για το 2016 ανέρχονται ήδη στα 279δισ. δολάρια”, αναφέρει ο Marrinan σε επιστολή προς τους πελάτες της τράπεζας.

    Αυτά όμως είναι περίπλοκα ζητήματα. Στην πραγματικότητα, όπως επεσήμανε ο Marrinan, τα συγκεκριμένα ομόλογα είναι πολλαπλών αποδόσεων, που σημαίνει πως πολλά από αυτά αποδίδουν ποσά σε διαφορετικές φάσεις της ωρίμανσής τους. Αυτό επιτρέπει στις εταιρίες και στους επενδυτές να μην παίρνουν πολύ μεγάλο ρίσκο έχοντας ομόλογα των πχ. 5δισ. ή και μεγαλύτερων ποσών, αναμένοντας να αποπληρώσουν την ίδια χρονική στιγμή.

    Αυτό κατά τον Marrinan, αποδεικνύει τα υψηλά επίπεδα ζήτησης στην αγορά των εταιρικών ομολόγων. Ενώ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν αποδόσεις για την παραγωγή τους, το ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών για αυτές τις μεγάλων διαστάσεων πιστωτικές συμφωνίες δείχνει πως η αγορά ομολόγων τα πηγαίνει πολύ καλά. “Τη στιγμή που οι επενδυτές έχουν ασπαστεί αυτές τις συμφωνίες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η jumbo έκδοση είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τους εκδότες των ομολόγων, ώστε να βάζουν σε σειρά τις προτεραιότητές τους για την αύξηση της αξίας των μετοχών.

    screen shot 2016-09-20 at 2.58.26 pm

    Όπως γίνεται γνωστό από τον Marrinan υπάρχουν 5 παράγοντες που καθορίζουν το 10% ή και περισσότερο της αγοράς σχετικά με αυτές τις “jumbo” αποδόσεις: η υγειονομική περίθαλψη, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα άλλα ηλεκτρονικά είδη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι τηλεπικοινωνίες και τα είδη τροφίμων και ποτών.

    Ο Edward Marrinan παραθέτει 5 λόγους για τους οποίους παρατηρήθηκε αυτή η ξαφνική άνοδος στη ζήτηση των jumbo συμφωνιών:

    1. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είναι φλέγοντα ζητήματα: “η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, με το μέγεθος των επιμέρους συναλλαγών να παρουσιάζει ταυτόχρονη αύξηση, απαιτώντας μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης από την αγορά των δημοσίων ομολόγων”.
    2. Ο δανεισμός είναι φθηνός: “Οι εταιρίες εκμεταλλεύονται τις μοναδικές στα χρονικά δελεαστικές συνθήκες της αγοράς προκειμένου να κάνουν ολοένα και περισσότερη χρήση της δανειστικής χρηματοδότησης. Δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα και η ζήτηση επενδυτών για πιστώσεις USD σημειώνουν άνοδο – ρεκόρ, είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό”.
    3. Οι κεντρικές τράπεζες βοηθούν και προωθούν τις εταιρικές πιστώσεις: Η αγορά ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, γνωστή και ως ποσοτική χαλάρωση, αυξάνει τη ζήτηση των εταιρικών ομολόγων. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζουν απευθείας εταιρικά ομόλογα.
    4. Οι jumbo εκδόσεις βοηθούν και στηρίζουν τη ρευστότητα: Όπως επεσήμανε ο Marrinan, το 20% των πωλήσεων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά προέρχεται από εκδόσεις τύπου jumbo και βοηθούν την διατήρηση της ρευστότητας στην εταιρική αγορά.
    5. Ελκυστικές ευκαιρίες για την έκδοση νέων ομολόγων: Όλο και περισσότερος κόσμος επιθυμεί να αγοράσει ομόλογα, καθώς οι εκδότες ομολόγων jumbo προσφέρουν όλο και πιο ελκυστικές αποδόσεις για τους αγοραστές, το οποίο έχει οδηγήσει πολλά ομόλογα σε υπερκάλυψη.

    Εάν τα προσθέσετε όλα αυτά, θα έχετε μία πρόθυμη αγορά και πρόθυμους αγοραστές που παρατούν υπέρογκα χρέη στην αγορά ομολόγων.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/epanastasi-ton-social-media-sto-epichirin-ti-mporoun-na-didachthoun-trapezites-exagogis-ke-parochi-ipiresion/75459



    ΣΧΟΛΙΑ