• Business

    Ένα Brexit θα σφαγιάσει τη λίρα


    Ένα Brexit θα σφαγιάσει τη λίρα, καταποντίζοντάς τη σχεδόν 11% έναντι των πιο σημαντικών νομισμάτων του κόσμου, όπως αποκαλύπτει η νέα έρευνα της Goldman Sachs. Οι αναλυτές της Goldman Sachs, Silvia Ardagna, Robin Brooks και Michael Cahill, παρομοιάζουν την κατάσταση με την κατάρρευση της Lehman Brothers και ισχυρίζονται ότι ένα σενάριο τύπου Lehman – όπου η αστάθεια στις αγορές αυξάνεται στα ίδια επίπεδα με του 2008 μετά από την πτώχευση της αμερικάνικης τράπεζας – θα προκαλούσε γιγάντιο κραχ στη στερλίνα και θα την έστελνε σε επίπεδα πολλών δεκαετιών πίσω.

    Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το Brexit

    Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το Brexit προηγείται από δύο έως και εφτά ποσοστιαίες μονάδες της παραμονής, ενώ δεν ευνοεί καθόλου το κλίμα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και βέβαια στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

    Για τον λόγο αυτόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει διάφορα σενάρια για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Αν η βρετανική κυβέρνηση παραβιάσει την προβλεπόμενη διαδικασία εξόδου απειλούνται με συνέπειες, οι οποίες στην ακραία περίπτωση μπορούν να φτάσουν μέχρι την αναστολή της συμμετοχής την στην Ε.Ε., γεγονός με τεράστιες επιπτώσεις για την βρετανική οικονομία.

    Κύκλοι των Βρυξελλών εξέφραζαν την Τετάρτη την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί συντεταγμένη διαδικασία σε περίπτωση Brexit, αλλά η Ε.Ε προετοιμάζεται επίσης και για το σενάριο του χάους. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση του Ηνωμένου Βασιλείου στην περίπτωση αυτή. Τα σχέδια φτάνουν – στην ακραία περίπτωση – μέχρι και την αναστολή της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε. Για τους Βρετανούς αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις.

    Τι λέει αναλυτικά η Goldman Sachs

    “Αν βγει ψήφος υπέρ της εξόδου και προκαλέσει αστάθεια αντίστοιχη με εκείνη που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman, εκτιμούμε ότι η στερλίνα θα αποδυναμωθεί ακόμα και σε ποσοστό του 11% σε διαπραγματευτικούς όρους έναντι των πιο σημαντικών νομισμάτων του κόσμου. Αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, καθώς το ευρώ θα υποτιμηθεί περίπου 4%, ενώ το γιεν μπορεί να υπερτιμηθεί περίπου 14%, το ελβετικό φράγκο 8% και η νορβηγική κορώνα 3%. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορεί να ολισθήσουν πολύ λιγότερο, όπως συνέβη και το Σεπτέμβριο του 1992, όταν η στερλίνα δέχτηκε πιέσεις καθώς η βρετανική κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να αποσύρει το νόμισμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM)“.

    Αν η αστάθεια φτάσει στα επίπεδα του 1992 – η γνωστή και ως “Μαύρη Τετάρτη” – η λίρα θα υποτιμηθεί 4%. Αν όμως το σοκ που θα προκληθεί είναι παρόμοιο με το δημοψήφισμα στη Σκωτία, τότε αναμένεται υποτίμηση σε ποσοστό 1-2%, όπως ισχυρίζεται η Goldman Sachs. Και το παρακάτω διάγραμμα εξηγεί τα προβλεπόμενα σενάρια:

    screen shot 2016-06-16 at 08.24.45

    Και αυτό το διάγραμμα απεικονίζει τις προβλέψεις της GS για το γιεν, μετά το Brexit:

    screen shot 2016-06-16 at 08.24.57

    Πρέπει να σημειωθεί πως από τον Φεβρουάριο, η GS έχει χαλαρώσει τις προβλέψεις της για το ποσοστό πτώσης της στερλίνας. Τότε, οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση της τάξεως του 15-20%.

    Όσο πλησιάζουμε προς το δημοψήφισμα, η στερλίνα εμφανίζει υψηλά ποσοστά ευαισθησίας, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη και μεγάλες απώλειες, προκαλώντας τεράστια μεταβλητότητα. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, η μεταβλητότητα της λίρας έναντι του ευρώ έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στο 26%, ξεπερνώντας το προηγούμενο ποσοστό-ρεκόρ του 25% που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

    Ο BPVIX – δείκτης της μεταβλητότητας της στερλίνας – έχει διογκωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι traders έχουν αναστατωθεί πολύ με το πιθανό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Για την ακρίβεια, έχει τριπλασιαστεί.

    Η στερλίνα εμφανίζει μεγάλη ευαισθησία τις τελευταίες βδομάδες, καθώς ολισθαίνει 1% (ουσιώδης ολίσθηση για ένα νόμισμα) ή και περισσότερο, αφότου δημοσιεύτηκαν αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν την πορεία της πρόθεσης ψήφου. Για παράδειγμα, η λίρα κατέρρευσε τη Δευτέρα, αφού δημοσκοπήσεις το Σαββατοκύριακο έδειξαν την εκστρατεία “Leave” να κυριαρχεί. Ως αποτέλεσμα ο BPVIX εκτοξεύτηκε δραματικά.

    Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται πώς κινήθηκε η στερλίνα έναντι του δολαρίου τους τελευταίους μήνες:

    screen shot 2016-06-16 at 08.56.17

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sima-kindinou-apo-credit-suisse-chaos-tou-brexit-ine-edo/53840

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/mulberry-me-afti-ti-stratigiki-afxise-ta-kerdi-tis/54100

     



    ΣΧΟΛΙΑ