• Business

    Εμπόριο: «Κραυγή αγωνίας» για πρόσθετη στήριξη – Μπήκαν τα πρώτα λουκέτα

    Γιώργος Καρανίκας, ΕΣΕΕ

    Γιώργος Καρανίκας, ΕΣΕΕ


    Έκκληση στην κυβέρνηση να προσφέρει άμεσα επιπλέον στήριξη μέσα από στοχευμένα μέτρα απευθύνουν φορείς του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας πως παρατηρείται ένας άδικος αποκλεισμός του κλάδου από τα προγράμματα επανεκκίνησης.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι θεσμικοί εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ειδική μέριμνα, αντίστοιχη με αυτήν της εστίασης που θα επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στη ρύθμιση των χρεών και στην ενίσχυση της ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων, τη στιγμή μάλιστα που η πορεία της κατανάλωσης μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων παραμένει ανεμική.

    «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον διαχωρισμό…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, υπογραμμίζοντας την ενότητα και αποφασιστικότητα του εμπορικού κόσμου να πείσει την πολιτική ηγεσία του τόπου για τα δίκαια αιτήματά του.

    Ο κ. Καρανίκας σημείωσε πως οι εμπορικές επιχειρήσεις απουσιάζουν από τα προγράμματα επανεκκίνησης που εκπονούνται για τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία που δείχνουν ότι το λιανεμπόριο είναι με διαφορά ο πιο σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 120 δισ. ευρώ, όταν τα έσοδα από τον τουρισμό διαμορφώθηκαν στα 13 δισ. και από τις μεταφορές στα 16 δισ. με βάση στοιχεία του 2019.

    Επισήμανε πως χρειάζεται άμεσα ιδιαίτερη στήριξη με διαφανή τρόπο για το επόμενο εξάμηνο, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα που σήμερα δεν υπάρχουν, ενώ δήλωσε πως είναι στη διάθεση της Πολιτείας να συζητήσει λύσεις και προτάσεις. Αποκάλυψε επίσης πως η ΕΣΕΕ έχει κατ’ επανάληψη στείλει επιστολές στην κυβέρνηση, όπου πρότεινε την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης ύψους 300 εκατ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και περιέγραφε μια σειρά από μέτρα που μπορούν να εφαρμοσθούν.

    «Δεν απειλήσαμε, δεν λαϊκίσαμε»

    Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, λέγοντας πως χρειάζεται εντός του Μαΐου ένα στοχευμένο πρόγραμμα σε κλάδους που υφίστανται τεράστια προβλήματα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τρία χαρακτηριστικά: την πτώση του τζίρου, την εποχικότητα και τους «κόφτες».

    Αν και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, ο κ. Καφούνης στάθηκε ιδιαίτερα στην επίλυση του προβλήματος των επιταγών και της ρευστότητας που πιέζουν αφόρητα τον κλάδο ενώ ξεκαθάρισε πως τα χρήματα που απαιτούνται είναι εντός των ορίων που μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός. «Δεν είναι ιλιγγιώδη τα ποσά που ζητάμε… κινούνται σε επίπεδα αντίστοιχα της εστίασης», δήλωσε.

    «Θέλουμε δίκαιη μοιρασιά των χρημάτων σε όλους…», ανέφερε χαρακτηριστικά, σπεύδοντας να προσθέσει πως όλη η οικονομία είναι στην «ίδια βάρκα» ενώ τόνισε πως είναι κρίμα τώρα να πάει χαμένη η προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα, η οποία συνέβαλε να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις. Στο σημείο αυτό, επεσήμανε πως ο εμπορικός κόσμος δεν απείλησε ποτέ την Πολιτεία, αλλά ούτε και λαΐκισε και σημείωσε πως τώρα ζητάει το αυτονόητο.

    Υποτονική κίνηση

    Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εμπορίου, όπως το αδιάθετο εμπόρευμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καπράλος, θέλοντας να καταδείξει την σημασία για ένα ξεχωριστό και ειδικό πρόγραμμα για τον κλάδο, πέρα από την οριζόντια στήριξη που προσφέρει η Πολιτεία στις επιχειρήσεις. Έκανε ειδική αναφορά στις συσσωρευμένες επιταγές, τις οποίες χαρακτήρισε ωρολογιακή βόμβα που κινδυνεύει να τινάξει στον «αέρα» όλη την αλυσίδα του λιανεμπορίου με οδυνηρές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας (λουκέτα και απολύσεις).

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης υπογράμμισε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και χρειάζονται στήριξη, ενώ υποστήριξε ότι απαιτείται γενναία ρύθμιση των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευθεί. Τόνισε επίσης ότι ήδη στην οδό Τσιμισκή έχουν μπει τα πρώτα 17 λουκέτα ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ικανότητα των επιχειρήσεων να εξοφλήσουν τις επιταγές που έχουν εκδώσει.

    Ο κ. Καρανίκας κλείνοντας την συνέντευξή τύπου επεσήμανε πως οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί μια σειρά από αδικίες ακόμη και στα προγράμματα της επιστρεπτέας που μοιράστηκαν μέσω των Περιφερειών, κάνοντας ειδική αναφορά στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού έλαβαν το 74% των χρημάτων και το εμπόριο μόλις το 6% των πόρων, και τόνισε πως η κατάσταση στην αγορά παραμένει υποτονική και μετά την άρση του Lockdown. «Υπήρξαν πολλά χαμόγελα γιατί ανοίξαμε, αλλά το ταμείο δεν γέμισε…», είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως ο ανεμικός τζίρος που παρατηρείται αυτή τη στιγμή δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Λιανεμπόριο: Γκρίνια για τον «κόφτη» στα μεγάλα καταστήματα – Τρεις υπάλληλοι για 1 πελάτη

    Παπαθανάσης: Κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις για την εστίαση – Υπό αναμόρφωση το σύστημα των SMS

    Καφούνης: Η άψογη λειτουργία της αγοράς και τα self test επιτρέπουν τη χαλάρωση των μέτρων



    ΣΧΟΛΙΑ