• Business

    Elpedison: Εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ η αναβάθμιση ισχύος της μονάδας στη Θεσσαλονίκη στα 430MW

    Elpedison Νίκος Ζαχαριάδης

    Νίκος Ζαχαριάδης, εκτελεστικός πρόεδρος ELPEDISON


    Εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ η αναβάθμιση της ισχύος της υφιστάμενης μονάδας της Elpedison στη Θεσσαλονίκη από τα 408 στα 430 MW επένδυση της τάξης των 20 εκ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί  η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή και λειτουργία του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826 MW στη βιομηχανική εγκατάσταση του πετρελαϊκού ομίλου στη Θεσσαλονίκη

    Η δρομολόγηση της επένδυσης της Elpedison, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκ. ευρώ, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καθώς η εταιρεία αναμένει τις αποφάσεις για την καθιέρωση του μηχανισμού αποζημίωσης διαθέσιμης ισχύος (CRM).

    Ο νέος σταθμός παραγωγής ενέργειας είναι πλήρως αδειοδοτημένος και η καθυστέρηση στη λήψης της επενδυτικής απόφασης αποδίδεται αφενός στην πανδημία αλλά και στη στάση αναμονής που τηρούσαν οι μέτοχοι ως προς τις προθέσεις του ΥΠΕΝ για τον CRM.

    Σημειώνεται ότι οι μονάδες της Elpedison (Θίσβη Βοιωτίας και Θεσσαλονίκη) που τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκαν σημαντικά κεφάλαια τώρα αρχίζουν να αποδίδουν. Το 2020 τα EBITDA τις Elpedison διαμορφώθηκαν στα 44 εκ ευρώ το 2020 έναντι 20 εκ. ευρώ το 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ