• Business

    Elon Musk VS Bill Gates: Νέα κόντρα με αφορμή την Tesla

    Bill Gates, Elon Musk

    Bill Gates, Elon Musk


    Ο «λαλίστατος» μέσω Twitter Elon Musk βρήκε ακόμα μία ευκαιρία να επανέλθει στις κατηγορίες του εναντίον του Bill Gates για την Tesla αλλά και για την κλιματική αλλαγή.

    H ανάσα που δόθηκε στις αγορές, με ράλι άνω του 6% στην Wall Street την περασμένη Παρασκευή ανέκοψε το αρνητικό σερί των προηγούμενων εβδομάδων και έδωσε ώθηση σε μετοχές εταιρειών που μέτραγαν μόνο απώλειες το τελευταίο δίμηνο.

    Μία περίπτωση από αυτές και οι μετοχές της Tesla, οι οποίες ανέβηκαν κατά 7% την Παρασκευή στα 756,63 δολάρια. Παραμένουν βέβαια χαμηλότερα κατά 37% από το υψηλότερό τους αυτή τη χρονιά.

    Σε παλαιότερό του tweet, ο Elon Musk είχε κατηγορήσει τον Bill Gates ότι «σόρταρε» την μετοχή της Tesla και επανήλθε, μετά την άνοδο της μετοχής,  με νέο tweet αναφέροντας ειρωνικά ότι από τα 500 εκατ. δολάρια που ήταν η αρχική θέση του Bill Gates, μετά την άνοδο της μετοχής το σορτάρισμα είναι της τάξης του 1,5 με 2 δις δολάρια.

    «Θέματα εμπιστοσύνης»

    Ο Elon Musk πριν μερικές εβδομάδες είχε γνωστοποιήσει για το σορτάρισμα του Bill Gates, με τον δεύτερο να μην παραδέχεται ανοιχτά κάτι τέτοιο.

    Σε σχετικές ερωτήσεις, είχε περιοριστεί στο να δηλώσει ότι δεν μιλάει ανοιχτά για τις επενδύσεις του.

    Το tweet του προκάλεσε πλήθος σχολίων και ερωτήσεων, με τον Elon Musk να απαντάει ότι «από την στιγμή που το Bill Gates έχει σορτάρει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ενάντια στη μετοχή της Tesla, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι βοηθάει στην κλιματική αλλαγή, φαντάζομαι ότι έχω κάποια θέματα εμπιστοσύνης με αυτόν».

    Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Musk επιτίθεται στον Gates σχετικά με τη στάση που κρατάει απέναντι στην Tesla.

    Τον περασμένο Απρίλιο, διέρρευσαν στο διαδίκτυο κάποια στιγμιότυπα οθόνης που φαίνεται να είναι από το κινητό του Musk, και τα οποία στη συνέχεια τα επιβεβαίωσε ο CEO της Tesla.

    Σε αυτά φαίνεται μια συνομιλία του με τον Bill Gates, στην οποία ο δεύτερος του ζητάει να εξερευνήσουν τις πιθανότητες φιλανθρωπίας σε ένα ραντεβού που έχουν κανονίσει.

    Ο Musk τον ρωτάει αν έχει σορτάρει ενάντια στη Tesla και ο Gates του απαντάει «συγγνώμη που λέω ότι δεν το έχω κλείσει το θέμα».

    Ο CEO της Tesla αρνείται την φιλανθρωπία του Gates για την κλιματική αλλαγή ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για μία εταιρεία που κάνει τα μέγιστα για να λύσει το πρόβλημα και ότι δεν μπορεί να πάρει σοβαρά τη στάση  του συνιδρυτή της Microsoft για την κλιματική αλλαγή.

    H αντίδραση του Bill Gates

    Αν και συνιδρυτής της Microsoft έχει χαρακτηρίσει «εντυπωσιακή» την πορεία του  Musk στη Tesla, εξέφρασε σε παλαιότερες δηλώσεις του τον προβληματισμό του για άλλους τομείς, στους οποίους δεν υπάρχει κινητοποίηση για αλλαγή.

    Σε δηλώσεις του σε podcast του CNBC ανέφερε: «Βασικά δεν κάνουμε αρκετά στα «δύσκολα» πράγματα: χάλυβας, τσιμέντο, κρέας. Και δυστυχώς, τα πράγματα για τα οποία σκέφτονται οι άνθρωποι – η ηλεκτρική ενέργεια, τα επιβατικά αυτοκίνητα – είναι το ένα τρίτο του προβλήματος. Πρέπει λοιπόν να δουλέψουμε στα δύο τρίτα. Και αν το μόνο που προσέχετε είναι αυτές οι βραχυπρόθεσμες μετρήσεις, και όχι τα πράσινα premiums σε γενικές γραμμές, τότε χάνετε τον μακροπρόθεσμο στόχο, που είναι αυτά τα δύσκολα πράγματα».

    Σκεπτικός για την εξαγορά του Twitter

    «Αυτή τη φορά αμφιβάλλω ότι αυτό θα συμβεί και τώρα, αλλά θα πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να μην υποτιμάμε ποτέ τον Έλον», είπε ο Μπιλ Γκέιτς, σχετικά με την εξαγορά του Twitter.

    Όπως επισημαίνει το CNBC, τα παραπάνω σχόλια του Μπιλ Γκέιτς έγιναν αφότου ο Elon Musk τον κατηγόρησε ότι τον προηγούμενο μήνα σόρταρε την Tesla.

    Στο ίδιο ρεπορτάζ του CNBC, ο Γκέιτς έθεσε ερωτήματα για τον στόχο που μπορεί να έχει ο Elon Musk σε σχέση με το Twitter και διερωτήθηκε αν η προσπάθειά του να προωθήσει την ελευθερία του λόγου είναι λογική. «Πώς αισθάνεται για κάτι που λέει ότι «τα εμβόλια σκοτώνουν ανθρώπους» ή ότι «ο Μπιλ Γκέιτς παρακολουθεί τους ανθρώπους;», διερωτήθηκε.

    «Ποιοι είναι οι στόχοι του για αυτό που τελικά όντως είναι; Ταιριάζουν με την ιδέα για λιγότερο ακραία ψεύδη που διαδίδονται τόσο γρήγορα και  για περίεργες θεωρίες συνωμοσίας; Συμμερίζεται αυτόν τον στόχο ή όχι;», ανέφερε.

    Νομικές περιπέτειες για την Tesla

    Η πτώση των μετοχών τεχνολογίας τους τελευταίους μήνες, δεν ήταν ο μόνος λόγος που η εταιρεία απασχολούσε την κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό.

    Η πιο διάσημη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχασε πριν λίγες ημέρες τη θέση της την περασμένη Τετάρτη στον δείκτη S&P 500 ESG, με τον Έλον Μασκ να επιτίθεται στην S&P Dow Jones Indices, χαρακτηρίζοντας τα κριτήρια ESG «απάτη».

    Η S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι οι επιδόσεις της Tesla με βάση τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά κριτήρια παραμένουν σταθερές, αλλά έχουν βελτιωθεί αυτές των ανταγωνιστών της.

    Όμως αναφέρθηκε και σε ισχυρισμούς για φυλετικές διακρίσεις και κακές συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο Fremont της Tesla στην Καλιφόρνια, καθώς και σε έρευνα που αφορούσε θανάτους και τραυματισμούς από την οδήγηση αυτόματων οχημάτων, που οδήγησαν στον αποκλεισμό της.

    Διαβάστε επίσης:

    Αγωγή από επενδυτές της Twitter στον Elon Musk – Κατηγορίες για χειραγώγηση της μετοχής

    Έλον Μασκ: Δεσμεύει περισσότερα ίδια κεφάλαια για τη χρηματοδότηση εξαγοράς των 44 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ