• Business

    Ελληνικό: Ποιοι διαγωνισμοί διαδέχονται τις υποδομές και το Marina Tower – Πότε μπαίνουν οι μπουλντόζες της ΑΒΑΞ

    O διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development


    Η Lamda Development όντας έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες για το πρώτο κτίριο που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό και έχοντας καταλήξει στους αναδόχους για τα έργα υποδομών και τον σχεδιασμό του Marina Tower, ετοιμάζεται για την προκήρυξη νέων διαγωνισμών. Αυτοί θα αφορούν έργα υποδομής και κτιριακές εγκαταστάσεις με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, όπου και λήγει η Α΄Φάση της ανάπλασης.

    Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία αυτή την περίοδο τρέχει ο διαγωνισμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό αξίας 100 εκατ. Ευρώ. Η διαδικασία τρέχει χωρίς εμπόδια και εντός του 2022 θα έχει προκύψει ο ανάδοχος, ο οποίος θα κληθεί να κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο επιφάνειας 250.000 τμ.

    Σε αυτό θα υπάρχουν εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες για φιλοξενία αθλητών και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και ενόργανης γυμναστικής.

    Ένας ακόμα διαγωνισμός που θα τρέξει μέσα στο φθινόπωρο του τρέχοντος έτους αφορά την κατασκευή του Marina Tower. Υπενθυμίζεται πως η Κοινοπραξία Intrakat- Bouygues Batiment International έχει αναλάβει τον σχεδιασμό το Marina Tower.

    Όσον αφορά τους υπόλοιπους διαγωνισμούς για την Α΄Φάση των έργων υποδομής στο Ελληνικό, αυτοί αναμένεται να έχουν προκηρυχθεί μέχρι και το καλοκαίρι του 2023.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ζήτημα εβδομάδων να εγκαταστήσει ο Όμιλος της ΑΒΑΞ τον εξοπλισμό του στους χώρους που θα γίνουν τα πρώτα έργα υποδομών. Επιπλέον, οι εργασίες κατεδάφισης των παλαιών κτιρίων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, που πραγματοποιούνται από την Intrakat, αναμένεται να έχουν φτάσει στο 80% μέχρι τον επόμενο μήνα.

    Ο νέος διαγωνισμός για το Marina Tower

    O διαγωνισμός στον οποίο επικράτησε η Κοινοπραξία Intrakat- Bouygues αφορά το Early Contractor Involvement (ECI), όπου η αναθέτουσα αρχή του έργου (Lamda Development) και το μελετητικό γραφείο (Foster+Partners) έρχεται σε επαφή με τον κατασκευαστή, ώστε να υπάρχει μία κοινή εικόνα και σχεδιασμός για το υπό ανάπτυξη κτίριο.

    Από εκεί και έπειτα η Lamda Development θα καλέσει ξανά τους μεγάλους κατασκευαστικούς Ομίλους και τις εταιρείες development, ώστε να τρέξει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Marina Tower. Να υπενθυμίσουμε, πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου στο παρελθόν έχει αναφερθεί σε αυτό τον διαγωνισμό, ενώ έχει τονίσει πως είναι πολύ πιθανό ο ανάδοχος του ECI να αναλάβει και την ανέγερση του πύργου.

    Φυσικά, το ενδιαφέρον για το έργο αξίας 250 εκατ. Ευρώ είναι αρκετά αυξημένο τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Να υπενθυμίσουμε πως στον διαγωνισμό για το ECI συμμετείχαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΑΒΑΞ και η Archirodon. Ο Όμιλος της Ελλάκτωρ δεν κατέθεσε προσφορά, αλλά σύμφωνα με πηγές της αγοράς ήταν αρκετό πιθανό να συνεργαστεί με την Archirodon μέσω της ΑΚΤΩΡ.

    Σημειώνεται, δε, πως παρά την άνοδο του κόστους των κατασκευαστικών υλικών, ο προϋπολογισμός του έργου δεν πρόκειται να αυξηθεί. Επίσης, εκτιμάται πως η διαγωνιστική διαδικασία θα είναι αρκετά απαιτητική, ενώ οι άνθρωποι της Lamda θα εξετάσουν εξονυχυστικά κάθε προσφορά. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει μια πιο σφαιρική αξιολόγηση της κάθε προσφοράς και η έκπτωση επί του αρχικού προϋπολογισμού δε θα αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του αναδόχου.

    Άνθρωποι της Lamda Development με γνώση των διαγωνισμών για τα κτιριακά projects στο Ελληνικό προσθέτουν πως η μέθοδος του ECI θα χρησιμοποιηθεί και για άλλους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν στο μέλλον, με σημαντικότερο αυτόν για το Marina Galeria.

    LAMDA Development: Η κοινοπραξία Bouygues – Intrakat σύμβουλος για τον πύργο κατοικιών «Marina Tower»

    Lamda Development: Κτίριο για AμεΑ το πρώτο κτίριο της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό

    Στην Intrakat – Bouygues το Marina Tower – Τι δηλώνει αποκλειστικά στο mononews ο Πέτρος Σουρέτης



    ΣΧΟΛΙΑ