• Business

    Ελληνικό και Καστέλι «απογειώνουν» τον κλάδο των πετρελαιοειδών – Ο ρόλος της κυβέρνησης


    Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της κατανάλωσης το 2020 επικρατεί στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρονιά που το καινούριο έτος ξεκινάει με καλύτερη ψυχολογία αλλά και προσδοκίες ότι θα πάει καλύτερα από το προηγούμενο. Αν και μέχρι στιγμής, η ανάκαμψη δεν αποτυπώνεται στο βαθμό που θα ήθελαν στα οικονομικά αποτελέσματά των επιχειρήσεων, εντούτοις σημειώνουν πως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να περιμένουν καλύτερες μέρες.

    Το μεγάλο project του Ελληνικού, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο καθώς και η έναρξη των εργασιών υλοποίησης του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης είναι όπως λένε έργα που μπορούν να δώσουν πνοή στην οικονομική δραστηριότητα και να κάνουν τη διαφορά. «Γενικά ξεκινάμε τη χρονιά με μεγαλύτερη αισιοδοξία απ’ ότι το 2019, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Ήδη, υπογραμμίσουν υπάρχει αισθητή βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία, η οποία αρχίζει να παίρνει σταδιακά μπροστά. Ένας δείκτης που αποτυπώνει την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας είναι το diesel κίνησης, η κατανάλωση του οποίου ειδικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 κινείται ανοδικά. Εκτιμάται πως στο σύνολο του έτους θα κλείσει με άνοδο +2%, σε αντίθεση με τις «βενζίνες», οι οποίες αναμένεται να κλείσουν με οριακή μείωση (-1%).

    «Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά έχει επηρεαστεί θετικά από την αλλαγή κυβέρνησης», υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς, αν και σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως χρειάζεται τουλάχιστον δεκαετία για να επιστρέψει η κατανάλωση στα προ κρίσης επίπεδα (υπολογίζεται πως οι πωλήσεις πετρελαιοειδών έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με πριν από μια δεκαετία).

    Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει η χρονιά και για το πετρέλαιο θέρμανσης κυρίως λόγω της πολύ καλής πορείας το πρώτο τρίμηνο. Και αυτό παρά τη σημαντική μείωση της ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα που διανύουμε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου υποχώρησαν 6% ενώ στο σύνολο του μήνα υπολογίζεται πως η πτώση θα διαμορφωθεί σε περίπου 4%.

    Οι καταναλωτές δείχνουν αρκετά εγκρατείς παρά το αυξημένο επίδομα θέρμανσης που καταβάλλεται σήμερα αλλά και την «επέλαση» του χιονιά και συγκεκριμένα της κακοκαιρίας «Ζηνοβία», η οποία σαρώνει την χώρα τα τελευταία 24ώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ