• Business

    ‘Ελληνας ή ξένος ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας;


    Έλληνας ή ξένος ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας; Το “όνειρο θερινής νυκτός” που βίωσαν όλο το καλοκαίρι πολιτικοοικονομικοί παράγοντες και τραπεζίτες παίζοντας μεταξύ τους το παιχνίδι της κολοκυθιάς για το “ποιος είναι ο πιο κατάλληλος” λήγει αύριο. Μετά από δεκαετίες διορισμών με κομματικά και φιλικά κριτήρια (όσοι φίλοι bankers του mononews.gr, έχουν αντίθετη  άποψη ας δουν τις πρόσφατες βαθμολογίες τους …για να πεισθούν) η πρώτη μεγάλη κίνηση γίνεται στην Εθνική Τράπεζα.
    Αύριο δημοσιεύεται στους Financial Times και στον Economist (αν τους διόριζε η Κυβέρνηση η δημοσίευση προφανώς και θα ήταν στην Αυγή) η προκήρυξη διεθνούς ενδιαφέροντος για την πρόσληψη προέδρου στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο της προκήρυξης προβλέπει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος μπορεί να είναι Έλληνας ή και ξένος. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική του νέου καθεστώτος που διαμορφώνεται στις τράπεζες και έχουμε ήδη επισημάνει. Προφανώς μετά από μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατόν το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας να έχει ολοκληρωθεί πριν τους επόμενους 2 έως 3 μήνες.
    Ήδη πάντως η καρδιά των τραπεζών ελέγχεται από ξένους ειδικούς.  Τις  Επιτροπές Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνου και Υποψηφιοτήτων τις έχουν αναλάβει τα μη εκτελεστικά μέλη των δ.σ. που προέρχονται από το εξωτερικό. Πέντε Αμερικανοί, δύο Άγγλοι, δύο Βέλγοι, ένας Αυστραλός, δύο Σκανδιναβοί και δύο στελέχη από τις αραβικές χώρες μετέχουν ήδη με εξουσίες σε δ.σ., και επιτροπές στις συστημικές τράπεζες και έπεται συνέχεια αφού εκκρεμούν και άλλες αντικαταστάσεις Ελλήνων με αλλοδαπούς.
    Στην Εθνική Τράπεζα ο Αυστραλός Mike Aynsley ελέγχει την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων της τράπεζας, και ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής λογοδοτεί σε αυτόν, η Νορβηγίδα MarianneOakland προεδρεύει της Επιτροπής Αμοιβών αλλά και της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, ενώ μόνο προσωρινά στην Επιτροπή Ελέγχου επικεφαλής παραμένει Έλληνας. Ο Σουηδός Arne Berggren τέθηκε επικεφαλής στην Επιτροπή Ανάδειξης και Αξιολόγησης Υποψηφίων Μελών δ.σ. της Πειραιώς ενώ ο Βέλγος Karel De Boeck είναι επικεφαλής στην Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων, και ο Άγγλος David Hexter προεδρεύει στην Επιτροπή Ελέγχου.
    Tέσσερις ξένους περιλαμβάνει το δ.σ. της Alpha Bank και συμμετέχουν στις βασικές επιτροπές της. Είναι δύο άραβες, ο Ibrahim SDabdoub, αντιπρόεδρος της International Bank of Qatar και ο Shahzad A. Shahbaz, ένας Αμερικανός ο Richard RGildea με μακρά θητεία στην JP MorganChase και ο Βέλγος Jan A. Vanhevel, με θεσμικό ρόλο μεταξύ άλλων στην Ομάδα Liikanen με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Η κομψή Ιταλίδα με το εντυπωσιακό βιογραφικό Lucrezia Reichlin είναι μέλος του Δ.Σ της Eurobank και επικεφαλής στις Επιτροπές Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων, ενώ στην Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου προεδρεύει ο Jawaid Ahmed A.H. Mirza, έμπειρο στέλεχος του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα. Το δ.σ. της τράπεζας περιλαμβάνει ακόμη πέντε Αμερικανούς και Άγγλους, εκπροσώπους των μετόχων της Eurobank.
    Οι τράπεζες χρειάζονται 15 νέα στελέχη για την ανασύνθεση των δ.σ. τους, τα οποία οφείλουν να καλύπτουν τα αυστηρά κριτήρια του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης και να πάρουν έγκριση από τον SSM. Με βάση τον νόμο και την αξιολόγηση που έλαβαν από το ΤΧΣ, οι διοικήσεις έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις αναμόρφωσης του μοντέλου διακυβέρνησης και έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης των αλλαγών ως τα τέλη Σεπτεμβρίου – και πλέον ως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι προσαρμογές θα ελεγχθούν από τα εποπτικά όργανα, ενώ στο νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, διοικητικό συμβούλιο και επιτροπές θα αξιολογούνται σταθερά και έναντι μετρήσιμων στόχων.
    Κάθε δ.σ. τράπεζας θα πρέπει να έχει τρία ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη που θα προεδρεύουν των τριών εκτελεστικών επιτροπών με 15ετή εμπειρία σε τράπεζα ή ελεγκτική εταιρεία και καμία σχέση με ελληνική τράπεζα τα τελευταία 10 έτη, προϋπόθεση που δυσκολεύει τις επιλογές.



    ΣΧΟΛΙΑ