• Business

    Ελλάκτωρ: Ξανά σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ εφοπλιστών και Ολλανδών – Πιθανές νέες αγωγές κατά της προηγούμενης διοίκησης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ


    Στα δικαστήρια θα μεταφερθεί, όπως προανήγγειλαν οι πρωταγωνιστές του «δράματος», ο νέος γύρος σφοδρής αντιπαράθεσης που ξέσπασε χθες μεταξύ των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης.

    Η διαδικασία ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Ελλάκτωρ, Γιώργο Μυλωνογιάννη, να αμφισβητεί τα νομιμοποιητικά έγγραφα που είχε καταθέσει για τη συμμετοχή της η Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη.

    Όπως είναι γνωστό η ολλανδική Reggeborgh έχει προτείνει το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του management και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια συνεννόηση με την πλευρά των εφοπλιστών η οποία κατέχει ποσοστό 25,5824% του κατασκευαστικού Ομίλου. Προσέγγιση έγινε αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

    Ο κ. Μυλωνογιάννης επέμενε ότι η Greenhill δεν είχε προσκομίσει στο αποθετήριο αξιών το κατάλληλο έγγραφο από την εταιρεία Aiolos Investor, που λειτουργεί για λογαριασμό της Farallon (το fund στο οποίο είναι ενεχυριασμένες οι μετοχές της Greenhill στην Ελλάκτωρ) με το οποίο να εξουσιοδοτείται να ψηφίσει στη γενική συνέλευση.

    Η πλευρά των εφοπλιστών δια του δικηγόρου της, Σωτηρίου Μπρέγιαννου, αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ «καταφεύγει σε τεχνάσματα» και ότι διαπράττει «πολλαπλά ποινικά αδικήματα».

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι και κατά την προηγούμενη γενική συνέλευση στη οποία αποφασίστηκε η αύξηση κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, η Greenhill, είχε καταθέσει τα ίδια έγγραφα και τότε η συμμετοχή της δεν απορρίφθηκε.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι εφοπλιστές θα προσφύγουν στο αρμόδιο δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις της χθεσινής τακτικής γενικής συνελεύσεως. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πλευράς αυτής αν η προσφυγή της Greenhill κατά της χθεσινής διαδικασίας δεν γίνει αποδεκτή, θα υπάρξει πρόβλημα με την προηγούμενη γενική συνέλευση κατά την οποία αποφασίστηκε η αύξηση κεφαλαίου.

    Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μετόχων που αντιπροσώπευαν περίπου το 56% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και υπερ ψηφίστηκε το σύνολο των θεμάτων (οικονομικές καταστάσεις, συμπλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου, πρόγραμμα δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (Stock Option Plan) για τα στελέχη της εταιρείας, εξουσιοδότηση στο ΔΣ να αποφασίζει χωρίς συνέλευση για την πραγματοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου κ.λ.π.).

    Πρόταση της διοίκησης της Ελλάκτωρ ήταν να μην απαλλαγούν από τυχόν ευθύνες τους τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης (το 2020 επικεφαλής του Ομίλου ήταν ο Αν. Καλλιτσάντσης).

    Από τους παριστάμενους υπέρ της μη απαλλαγής ψήφισε το 81,54%, ενώ το 14,01% ψήφισε κατά της πρότασης του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου.

    Όπως είπε ο κ. Μυλλωνογιάννης «το Διοικητικό Συμβούλιο, ενόψει αξιώσεων της Εταιρείας κατά μελών του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου για ζημίες που προκάλεσαν με πράξεις ή παραλείψεις τους στην εταιρεία ή και συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις, στο πλαίσιο διενεργηθέντος και εν εξελίξει ελέγχου, οι οποίες είτε έχουν ασκηθεί , είτε θ ́ασκηθούν στο μέλλον, αδυνατεί να εισηγηθεί προς την Τακτική Γενική Συνέλευση την έγκριση, σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 4548/2018, της συνολική διαχείρισης που έλαβε χώρα κατά την εταιρική χρήση 01.01.2020 έως 31.12.2020».

    Αντίθετα απαλλάχθηκαν από κάθε σχετική ευθύνη για την εταιρική χρήση 01.01.2020 έως 31.12.2020 οι ορκωτοί ελεγκτές.

    Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί έως σήμερα η διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει καταθέσει δύο αγωγές και από τα παραπάνω πιθανολογείται πως έπονται και άλλες.

    Η πρώτη στρέφεται κατά του κ. Καλλιτσάντση και αφορά σύμβαση που υπέγραψε με την εταιρεία Nexus Design Studio με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ελλάκτωρ ο έλεγχος έδειξε ότι τα στοιχεία της εταιρείας Nexus Design Studio δημοσιεύτηκαν στο ΓΕΜΗ μία μέρα πριν από την υπογραφή της σύμβασης (11 Νοεμβρίου 2020), ενώ δεν διαπιστώθηκε καμία παροχή υπηρεσίας προς τον Όμιλο. Η διάρκεια της σύμβασης ήταν περίπου 1,5 μήνας και η αμοιβή μαζί με ΦΠΑ 260.400 ευρώ. Έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και το ποσό εξοφλήθηκε στο σύνολό του με εντολή του κ. Καλλιτσάντση.

    Η δεύτερη αγωγή είναι κατά των κ. Καλλιτσάντση και Αλ. Εξάρχου (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ) και η κατηγορία είναι για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού 100.000 ευρώ με εικονική σύμβαση σε βάρος της Ελλάκτωρ.

    Αφορά σύμβαση μεταξύ της εταιρείας Exarchou and Rosemberg International με έδρα την Κύπρο και της Ελλάκτωρ για την παροχή νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η νυν διοίκηση του Ομίλου υποστηρίζει στην αγωγή της ότι παραμένει άγνωστο τι ακριβώς μελέτησε η εταιρεία του κ. Εξάρχου η οποία είχε στη διάθεσή της 65 μέρες και πληρώθηκε με εντολή επίσης του κ. Καλλιτσάντση με δύο εμβάσματα (9/08/2018 και 14/08/2018) δηλαδή λίγες μέρες μετά την ιστορική γενική συνέλευση των μετόχων του 2018.

    Από την πλευρά του ο κ. Καλλιτσάντσης έχει μιλήσει «για πρακτικές όψιμων ενδιαφερόμενων, αγωνιούντων και προστατών του εταιρικού συμφέροντος της Ελλάκτωρ, οι οποίοι μέχρι χθες ήταν απέναντι στον Όμιλο και πάσχιζαν με κάθε τρόπο και από οποιαδήποτε θέση να ζημιώσουν τα συμφέροντα του Ομίλου» καταλήγοντας ως εξής: «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».

    Ελλάκτωρ: Δεν απαλλάσσεται από ευθύνες η διοίκηση Καλλιτσάντση με απόφαση της γενικής συνέλευσης



    ΣΧΟΛΙΑ