• Business

    Ελλάκτωρ: Με ομοφωνία των μετόχων περνούν στην εποχή Βαρδινογιάννη οι ΑΠΕ

    Χένρι Χόλτερμαν – Βαρδής Βαρδινογιάννης


    Με την έγκριση του 99,97% των μετόχων εγκρίθηκε το deal 1 δισεκατομμυρίου μεταξύ Ελλάκτωρα και Motor Oil για τη μεταβίβαση από την εταιρεία του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της κατασκευαστικής στον όμιλο Βαρδινογιάννη.

    Έπειτα και από το πράσινο φως που έδωσε η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων στη συμφωνία – μόλις το 0,03% τοποθετήθηκε απορριπτικά –, η Ελλάκτωρ θα προχωρήσει στην απόσχιση του κλάδου των ΑΠΕ μέσω σύστασης νέας εταιρείας, της SpinCo. Πρόκειται για την παλιά ΕΛΤΕΧ Άνεμος, που είχε απορροφηθεί από τον Ελλάκτωρα το 2019, επί διοίκησης Καλλιτσάντση και τώρα θα αποτελέσει ξεχωριστεί οντότητα. Μοtor Oil και Ελλάκτωρ θα συστήσουν την HoldCo, στην οποία η πρώτη θα έχει ποσοστό 75% και η δεύτερη 25%, στην οποία τελικά θα καταλήξουν τα ενεργειακά assets των ΑΠΕ του κατασκευαστικού ομίλου.

    Συγκεκριμένα, η Motor Oil θα καλύψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της HoldCo με μετρητά και η Ελλάκτωρ με εισφορά σε είδος (κατά προσέγγιση 14%) των μετοχών της στη SpinCo, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει καθοριστεί σε 794,5 εκατομμύρια.

    Η Ελλάκτωρ θα μεταβιβάσει το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών της στη SpinCo λαμβάνοντας τίμημα σε μετρητά. Σημειωτέον ότι το συνολικό τίμημα της συναλλαγής σε όρους enterprise value διαμορφώθηκε σε 994,1 εκατ. ευρώ. Όταν οι μεταβιβάσεις αυτές ολοκληρωθούν, η HoldCo – η εταιρεία που σύστησαν οι δύο όμιλοι – θα απορροφήσει τη SpinCo, στην οποία μεταβιβάστηκαν οι ΑΠΕ.

    Η προίκα που θα πάρει η νέα εταιρεία περιλαμβάνει έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Η Motor Oil θα αποτελεί πλέον έναν όμιλο με εγκατεστημένη ισχύ 772 MW και χαρτοφυλάκιο 2,3 GW, ενώ το EBITDA από τη δραστηριότητα στις ΑΠΕ εκτιμάται στα 130 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ