• Business

    Ελλάκτωρ: Η κρίσιμη συνέλευση της Πέμπτης για την αύξηση κεφαλαίου και τα «προγνωστικά»

    Ελλάκτωρ

    Πάνω: Γιώργος Μυλωνογιάννης (πρόεδρος Ellaktor) και Άρης Ξενόφος (CEO Ellaktor) – Κάτω: Ιωάννης Καΰμενάνης και Δημήτρης Μπάκος (εφοπλιστές, μέτοχοι Ελλάκτωρ, Greehill Investors)


    Η Ελλάκτωρ βαδίζει προς τη γενική συνέλευση της Πέμπτης (συνέχεια αυτής που αναβλήθηκε στις 2 Απριλίου), με τους βασικούς μετόχους (την ολλανδική Reggeborgh και την Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη) να μην έχουν βρει σημείο συνεννόησης, τουλάχιστον στο προσκήνιο.

    Κρίσιμο θέμα της συνέλευσης είναι η αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 θα διατεθούν στην Άκτωρ η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου κάθε μήνα ο τομέας της κατασκευής έχει έλλειμμα περίπου 4 εκατ. ευρώ και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι η αύξηση κεφαλαίου.

    Η ατζέντα περιλαμβάνει και θέμα αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως έχει ζητήσει η Greenhill, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες να ψηφιστεί. Το σημερινό ΔΣ, πρόταση της Reggeborgh, ψηφίστηκε στη γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου από το 61% των παρισταμένων, κάτι που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση που κυριαρχεί η πρόταση της διοίκησης για την αύξηση κεφαλαίου είναι δυνατόν να συγκεντρώσει, έστω οριακά, την πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρισταμένων στη συνέλευση που είναι αναγκαία για να αποφασιστεί.

    Εφόσον η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιωθεί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις η Ελλάκτωρ να μπει σε ομαλότερη πορεία, αν και θα χρειασθεί χρόνος, έπειτα από τα όσα έχουν προηγηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση ο κατασκευαστικός Όμιλος εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς ευκρινές plan b, όταν η ανησυχία που υπάρχει ήδη στην κατασκευαστική αγορά για τις οφειλές της Άκτωρ θα πολλαπλασιαστεί.

    Η Reggeborgh ελέγχει άμεσα 14,79% της Ελλάκτωρ και έχει δικαίωμα προαίρεσης για 12,446% (η συμμετοχή του Λ. Μπόμπολα) σύνολο 27,2%. Έχει δεσμευτεί για συμμετοχή στην αύξηση, τουλάχιστον, έως του ποσού των 50 εκατ. ευρώ, με την αγορά και τυχόν αδιάθετων μετοχών.

    Ειδικότερα, στην περίπτωση κατά την οποία μέτοχοι του κατασκευαστικού Ομίλου δεν ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους, η Reggeborgh θα αιτηθεί στο ΔΣ αγορά επιπρόσθετων μετοχών που θα προκύψουν από τυχόν αδιάθετα δικαιώματα μετόχων σύμφωνα με διαδικασία που θα ορίζεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η συμμετοχή στην αύξηση με (α) εξάσκηση ίδιων δικαιωμάτων και (β) εξάσκηση τυχών αδιάθετων δικαιωμάτων θα γίνει μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα επίσης με τα όσα δεσμεύεται η Reggeborgh στην περίπτωση κατά την οποία εξασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα ψήφου από τους υφιστάμενους μετόχους δεν θα αναλάβει επιπρόσθετη συμμετοχή. Η παραπάνω πρόθεση – δέσμευση, όπως επίσης έχει δηλώσει η ολλανδική εταιρεία, δεν θα την εμποδίζει να αγοράσει επιπρόσθετες μετοχές και να συμμετέχει στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων στο μέλλον.

    Παράλληλα προτίθεται να συμμετάσχει στο ομολογιακό δάνειο της Άκτωρ ως ομολογιούχος δανειστής με το σύνολο του ποσού 50 εκατ. υπό την προϋπόθεση έγκρισης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

    Η Greenhill έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται το Διοικητικό Συμβούλιο και για τον λόγο αυτό δεν θα ψηφίσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε προτείνει.

    Ελέγχει άμεσα 20,0589% της Ελλάκτωρ και 5,5235% μέσω option με την Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση – σύνολο 25,5822%. Σημαντικό τμήμα του ποσοστού των εφοπλιστών είναι ενεχυριασμένο σε θυγατρική της Farallon. Οι συμφωνία των εφοπλιστών με τους δανειστές αποτελεί βασική παράμετρο της όλης εξίσωσης.

    Ελλάκτωρ: Δεν θα ψηφίσουμε την ΑΜΚ αν δεν αλλάξει η διοίκηση λένε οι εφοπλιστές



    ΣΧΟΛΙΑ