• Business

    ΕΛΓΕΚΑ: Πώς ο Αλέξανδρος Κατσιώτης έπιασε στον ύπνο τους μικροεπενδυτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πρόσοψη των εγκαταστάσεων ΕΛΓΕΚΑ


    Τελικά, δεν ήταν μόνο το Πλαίσιο. Ούτε έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ καλπάζει, χάνει μία ακόμα εταιρεία από το ταμπλό. Απλώς κάποιες εταιρείες ήταν διακοσμητικές. H τιμή εισαγωγής που βλέπει κανείς στα χρηματιστηριακά μόνιτορ είναι ότι η τιμή εισαγωγής της ΕΛΓΕΚΑ στις 16 Αυγούστου 1999 που είχε κάνει το ντεμπούτο της στην τότε οδό Σοφοκλέους ήταν τα 12,96 ευρώ.

    Αργότερα, λόγω αυξήσεων κεφαλαίου, αποκοπής μερισμάτων και άλλων χρηματιστηριακών μεθόδων, η τιμή εισαγωγής μειώθηκε στα χρόνια περί τα 7 ευρώ.

    Χθες η βορειοελλαδίτικη εταιρεία διανομής τροφίμων, η οποία έχει να απασχολήσει την επικαιρότητα από τότε που είχε βγάλει ανακοίνωση ότι θα διανέμει στην ελληνική αγορά τις τσίχλες «Στιμορόλ» και μετά για τις προσπάθειες της διοίκησης να ρυθμίσει τα δάνειά της, ανακοίνωσε ότι ο κ. Αλέξανδρος Κατσιώτης που μαζί με άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του ελέγχει το 85% της εταιρείας, τη βγάζει από το ταμπλό στα… 56 λεπτά.

    Πριν λίγες μέρες είχε ανακοινώσει μία τροποποίηση ομολογιακού δανείου, όπου σύμφωνα με την εταιρεία οι νέοι όροι ήταν ευνοϊκότεροι και μετά από κάποιες αποπληρωμές, το υπόλοιπο ήταν 23,3 εκατ. ευρώ.

    Μικρά κέρδη είχε το 2022 ο όμιλος και αρνητική καθαρή θέση κατά 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 70 εκατ. ευρώ τότε.

    Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2022 διαμορφώθηκε σε €202,9 εκατ. έναντι €192,7 εκατ. το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση κατά €10,2 εκατ., ενώ το μικτό κέρδος  διαμορφώθηκε σε €37,2 εκατ. έναντι €34,9 εκατ.

    Τα Κέρδη προ φόρων, τόκων και  αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €14,8 εκατ. έναντι €13,3 εκατ. το 2021 και τα Αναπροσαρμοσμένα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων («Adjusted EBITDA» χωρίς  την επίδραση από το Δ.Π.Χ.Α. 16) σε €9,9 εκατ. έναντι €8,5 εκατ..

    Σε επίπεδο Καθαρών Αποτελεσμάτων, συγκριτικά με τη χρήση του 2021, καταγράφηκαν Κέρδη προ φόρων ύψους €3,8 εκατ. έναντι €1,1 εκατ. και Κέρδη μετά φόρων €2,9 εκατ. έναντι €0,7 εκατ.

    Αναφορικά με τα Κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €0,2 εκατ. έναντι Ζημιών €1,1 εκατ. τη συγκρίσιμη χρήση.

    Οι εποπτικές αρχές, κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρηματίες και οι βασικοί μέτοχοι αποφασίζουν εν μια νυκτί ή κατόπιν τραπεζικής απαίτησης να βγάλουν την εταιρεία τους από το χρηματιστήριο, χάνοντας οι ιδιώτες επενδυτές πάνω από 90% της αξίας της μετοχής που υποτίθεται ότι έβαλαν τα λεφτά τους.

    Άλλωστε, όπως έλεγε προσφάτως με νόημα, Έλληνας διαχειριστής στο asset management ξένου οίκου ότι, «το Χρηματιστήριο είναι σπορ για μεγάλα παιδιά»

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΛΓΕΚΑ: Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση από τον Αλ. Κατσιώτη – Στα €0,566/μετοχή το τίμημα

    Grivalia Hospitality: Πώς μεταμορφώνει την εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση του ΕΟΤ με 50 εκατομμύρια

    Kering: Πόλεμος Pinault και ακτιβιστών επενδυτών για το μέλλον της Gucci



    ΣΧΟΛΙΑ