• Business

    Μείωση 3,3 δισ. ευρώ στον ΕLA για τις ελληνικές τράπεζες


    Κατά 3,3 δισ. ευρώ μειώθηκε η χρήση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τον μήνα Ιούλιο.

    Η χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό υποχώρησε στα 34,6 δισ. ευρώ από 37,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ στις αρχές Αυγούστου, η TτΕ ανακοίνωσε ότι το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας μειώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ.

    Οι τράπεζες επιδιώκουν την γοργή μείωση της εξάρτησης από τον ΕLA και οι επικείμενες εκδόσεις ομολόγων έχουν αυτό το σκοπό, τη βελτίωση της ρευστότητας.Η επάνοδος σε κανονική πρόσβαση στις αγορές, και μέσω αυτής ο περιορισμός της εξάρτησης από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας είναι το ζητούμενο για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Η Εθνική, σύμφωνα με την Moody΄s, θα μάλιστα είναι πιθανόν η πρώτη τράπεζα που θα μηδενίσει τη ρευστότητα από τον ΕLA.

    To μήνυμα της επιστροφής στις αγορές θα είναι δυνατό χαρτί για τον κλάδο που είχε και το 2014 ακολουθήσει το ελληνικό Δημόσιο, αντλώντας τότε 1,5 δισ.ευρώ με επιτόκια καλύτερα από εκείνα του Δημοσίου. Οι εκδόσεις αυτές ήταν οι πρώτες μετά το 2009 και μετά την διακοπή ξανά, τώρα προετοιμάζουν επάνοδο.

    Το βήμα της εξόδου στις αγορές – ήδη δραστηριοποιούνται στη διατραπεζική – συνδέεται με το γενικότερο κλίμα τόσο κυρίως στο εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν τραπεζίτες, το κρίσιμο είναι να είναι διατηρήσιμη η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

    Το πλαφόν της έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA προς τις εγχώριες τράπεζες, διαμορφώνεται σήμερα στα 38,9 δισ.ευρώ και ακολουθεί μια σταθερά πτωτική πορεία. Σταθερή είναι η εικόνα των καταθέσεων ενώ έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά.

    Σε έκδοση τίτλων που θα χρησιμεύσουν παράλληλα για ενίσχυση της ρευστότητας, θα οδηγήσει τις τράπεζες και ο νέος εποπτικός κανόνας MREL, δηλαδή η ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Requirement of Own Funds and Eligible Liabilities). Αν και το τελικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής δεν είναι ακόμη ορισμένο, στην ουσία υποχρεώνει τις τράπεζες να έχουν διαρθρωμένο το παθητικό με διάφορα στοιχεία, όχι μόνο καταθέσεις και core κεφάλαια, αλλά θα πρέπει να εκδώσουν και μια σειρά άλλων πιστωτικών τίτλων ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση των στοιχείων παθητικού, με σκοπό την προστασία των καταθετών.

    Εκδόσεις όπως μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου δίνουν πρόσθετα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», ενίσχυση της ρευστότητας και ευχέρεια προσαρμογής στο νέο εποπτικό πλαίσιο σε μια περίοδο που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Γιατί θα προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκκαθαριστής τραπεζών: Πωλεί δάνεια leasing 271 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BofA: «Αγάπη μου… συρρίκνωσα τις τράπεζες» – Τι λέει για Alpha, Eurobank, Πειραιώς & Εθνική



    ΣΧΟΛΙΑ