• Business

    Έκθεση-σοκ: Ένας στους τρεις παραγωγούς πετρελαίου κινδυνεύουν με χρεοκοπία

    άντληση πετρελαίου


    Περίπου το ένα τρίτο των παραγωγών πετρελαίου βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας φέτος, καθώς οι χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού περιορίζουν την πρόσβασή τους σε ρευστότητα και την ικανότητά τους να μειώσουν τα χρέη τους, εκτιμά σε έκθεσή του ο οίκος Deloitte, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενεργειακό κλάδο.

    Η έρευνα, που βασίζεται σε στοιχεία από 500 και πλέον εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου διεθνώς, υπογραμμίζει σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τη βαθιά ανησυχία που διαπερνά τον ενεργειακό τομέα, καθώς η τιμή του αργού παραμένει κοντά σε χαμηλό δεκαετίας, περιορίζοντας τα έσοδα και οδηγώντας σε περικοπές δαπανών και χιλιάδες απολύσεις.

    Τα χρέη των περίπου 175 εταιρειών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία εκτιμώνται σε πάνω από 135 δισεκατομμύρια ευρώ, και ο William Snyder της Deloitte εξηγεί πως το πρόβλημά τους είναι η έλλειψη ρευστότητας που αναμένεται να αντιμετωπίσουν.

    Σύμφωνα με την Deloitte, παρά το γεγονός ότι το 95% των παραγωγών πετρελαίου μπορούν σήμερα να παράξουν αργό πετρέλαιο με κόστος κάτω από 15 δολάρια ανά βαρέλι (όταν στα μέσα του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 65%), μπορεί αυτό να μην είναι αρκετό για κάποιους εξ αυτών ώστε να επιβιώσουν.

    «Το 2016 είναι η χρονιά των δύσκολων αποφάσεων, που το πρόβλημα θα κορυφωθεί», εκτιμά ο John England, αντιπρόεδρος της Deloitte σε συνέντευξη του στο Reuters.

    Η έρευνα της Deloitte αποκαλύπτει πως οι πάροχοι υπηρεσιών στις πετρελαιοπηγές, που παρέχουν προσωπικό και εξοπλισμό που απαιτείται για την εξόρυξη πετρελαίου, απειλούνται με χρεοκοπία σε λιγότερες περιπτώσεις από τους παραγωγούς. Αυτό ενδέχεται να συμβαίνει λόγω του μεγαλύτερου κόστους (και άρα και χρέους) που επωμίζονται οι παραγωγοί.

    Από τις 53 αμερικανικές ενεργειακές βιομηχανίες που κήρυξαν χρεοκοπία το τελευταίο τρίμηνο, μόνο οι 14 ήταν πάροχοι υπηρεσιών, και η Deloitte προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα.

    «Οι πάροχοι υπηρεσιών τείνουν να είναι πιο προσωπικές επιχειρήσεις με μικρότερο κεφάλαιο, και έτσι είναι πιο εύκολο για αυτές να ελιχθούν οικονομικά», εξηγεί ο Snyder. «Στο τέλος, όμως, θα ξεμείνουν και αυτές από καύσιμα».

     



    ΣΧΟΛΙΑ