• Τράπεζες

    Ο Χάρης Καρώνης της Viva Wallet νέος μέτοχος της Praxia Bank (upd)

    Χάρης Καρώνης, ιδρυτής της Viva Wallet Holdings


    Ο μέτοχος της Praxia Bank Μπομπ Ντάιαμοντ αποφάσισε να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής του στην τράπεζα στον Χάρη Καρώνη, ιδιοκτήτη της Viva Wallet.

    Ο κ. Ντάιαμοντ της Atlas που έχει το 100% των μετοχών της Praxia, βρίσκεται από χθες στην Αθήνα και «κλείδωσε» τη μεταβίβαση του πακέτου μετοχών του στον κ. Καρώνη. Οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνονται χωρίς τη συμμετοχή της CEO   της Praxia, κ. Αναστασίας Σακελλαρίου, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία και να δοθούν οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές (ΤτΕ, SSM). Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Όπως έχει γράψει το mononews, ο Χάρης Καρώνης έχει θέσει εξ αρχής τους όρους της Viva και η προσφορά του ήταν πάνω στο τραπέζι μαζί με αυτή της Παγκρήτιας Τράπεζας. Το απόγευμα της Παρασκευής, η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοίνωσε πως αποσύρει το ενδιαφέρον της.

    Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε βάλει αυστηρό χρονοδιάγραμμα στον Μπομπ Ντάιαμοντ και στην διευθύνουσα σύμβουλο Αναστασία Σακελλαρίου σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να έχει δοθεί λύση μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

    Νέος μέτοχος λοιπόν της Praxia, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η Viva, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Καρώνης με ποσοστό 51%. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews ο κ. Καρώνης έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αποκτήσει την Praxia στην ΤτΕ. Σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας, στο ραντεβού που είχε με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, ζήτησε να πάρει της τράπεζα «καθαρή», χωρίς προσωπικό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως Viva πληρεί το «fit and proper» και θα δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.

    Η αγορά έκανε λόγο για αρχική προσφορά της Viva στην περιοχή των 35 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το τελικό τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    Υπενθυμίζεται ότι παραμονές Χριστουγέννων η Praxia ανακοίνωσε πως προχωρά σε καταγγελία των συμβάσεων προσωπικού και ο  αριθμός των εργαζομένων από τα 240 άτομα σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερους από 50.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κα Αναστασία Σακελλαρίου δεν θα μετέχει στο νέο σχήμα καθώς όπως αναφέρουν κύκλοι της Praxia το business plan της Viva φαίνεται είναι είναι τελείως διαφορετικό από αυτό της Praxia.

    Χάρης Καρώνης: Οριστική εικόνα μέχρι την Τετάρτη

    To mononews επικοινώνησε νωρίτερα με τον κ. Καρώνη ο οποίος επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τον ισχυρό άνδρα της Atlas. Ο κ. Καρώνης υπογραμμίζει πως οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και ότι προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί τίποτα.

    Αναφορικά με το τελικό τίμημα διευκρίνισε ότι θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση των συζητήσεων, αφού ληφθεί υπόψιν η πλήρη κατάσταση της τράπεζας.

    Όπως ανέφερε υπολογίζει πως μέχρι την Τετάρτη θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των συνομιλιών.

    Τι έγραφε το mononews

    Υπενθυμίζεται ότι η στήλη wiseman  έγραφε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου τα εξής: “Κι ενώ συνεχίζεται η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Praxia Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας με αντικείμενο την εξαγορά της πρώτης, η στήλη πληροφορείται ότι η Viva δεν έχει αποσυρθεί από την υπόθεση. Ο Χάρης Καρώνης έχει θέσει εξ αρχής τους όρους της Viva και η προσφορά είναι πάνω στο τραπέζι.  Αν, λοιπόν, δεν καταλήξουν οι συζητήσεις με την Παγκρήτια τότε η διοίκηση της Praxia θα πρέπει να κάνει έναν ακόμη γύρο συζητήσεων με τον Χάρη…

    Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει βάλει αυστηρό χρονοδιάγραμμα στον Dod Diamond (το αφεντικό του Atlas που ελέγχει την Praxia) και στην διευθύνουσα σύμβουλο Αναστασία Σακελλαρίου μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Όσο για την Viva ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ από το βρετανικό fund Hedosophia, οπότε μιλάει από ισχυρή θέση.”



    ΣΧΟΛΙΑ