• Business

    ΕΚΤ σε τράπεζες στη Βρετανία: Δεν έχετε προετοιμαστεί αρκετά για το Brexit

    • NewsRoom


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεσήμανε στις τράπεζες με υποκαταστήματα στη Βρετανία ότι πάνε πολύ αργά στην προετοιμασία τους για ένα άτακτο Brexit, λέγοντάς τους ότι  έπρεπε να έχουν κινηθεί πιο γρήγορα στη μετακίνηση προσωπικού και πόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς είναι πιθανό η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν μεταβιβάσει “σημαντικά λιγότερες δραστηριότητες, κρίσιμες λειτουργίες και προσωπικό” στις μονάδες τους στην ΕΕ από αυτό που είχε προβλεφθεί αρχικά στα σχέδιά τους.

    Προσθέτει ότι κάποιες τράπεζες υπολείπονται σε σχέση με τις προσδοκίες στην εποπτεία και δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζονται τόσο πολύ στην εξυπηρέτηση πελατών από τα βρετανικά τους υποκαταστήματα.

    Με την ημερομηνία του Brexit να έχει αναβληθεί από τον Μάρτιο, πολλές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις του Λονδίνου σταμάτησαν να ενισχύουν τα αποθεματικά τους στην Ευρωζώνη όπως είχε ζητηθεί.

    Εν τω μεταξύ η Βρετανία οδηγείται σε συνταγματική κρίση και σε μια κόντρα με την ΕΕ καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί να εγκαταλείψει την Ένωση σε 78 ημέρες χωρίς συμφωνία, εκτός αν συμφωνήσει να επαναδιαπραγματευτεί ένα διαζύγιο Brexit.

    Η ΕΚΤ δήλωσε ότι «τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία» έπρεπε να εφαρμοστούν πλήρως, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για μια κατάσταση στην οποία οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν καλύπτονται πλέον από τους κανόνες της ΕΕ.

    Η ΕΚΤ απαιτεί από τις τράπεζες να διακρατούν αρκετά κεφάλαια για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να απορροφήσουν πιθανές ζημιές στις ευρωπαϊκές τους μονάδες. Οι τράπεζες στην περιοχή έσπευσαν να ιδρύσουν θυγατρικές στην Ευρωζώνη και διαπραγματεύτηκαν με την ΕΚΤ τα επίπεδα κεφαλαίων που απαιτούνταν για να το κάνουν.



    ΣΧΟΛΙΑ