• Business

    Η εκρηκτική άνοδος των εισαγωγών βωξίτη στην Κίνα ευνοεί το ξηρό φορτίο


    Θεαματική είναι φέτος η αύξηση στην εισαγωγή βωξίτη στην Κίνα, ένα φαινόμενο που ευνοεί ιδιαίτερα την αγορά του ξηρού φορτίου, καθώς έχει δημιουργήσει νέες εμπορικές διαδρομές για πλοία τύπου post-panamax και capesize.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής ναυλομεσιτικής εταιρείας Banchero Costa, οι εισαγωγές βωξίτη στην Κίνα έφτασαν τον Σεπτέμβριο τους 6,5 μεγατόνους, με τις συνολικές εισαγωγές στο πρώτο 9μηνο του έτους να διαμορφώνονται στους 51,3 μεγατόνους, αυξημένες κατά 36,1% σε ετήσια βάση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η παραγωγή κινεζικού αλουμινίου μειώθηκε τον Σεπτέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα, στο πλαίσιο των μέτρων της κινεζικής κυβέρνησης για την πάταξη των παράνομων εργοστασίων.

    Και παρότι αυτή η πτωτική τάση στην παραγωγή κινεζικού αλουμινίου αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, η εκτίμηση του αναλυτή της εταιρείας Ralph Leszczynski είναι ότι συνολικά για το 2017 η παραγωγή θα κινηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, φτάνοντας τους 24,54 εκατομμύρια μεγατόνους, δηλαδή αυξημένη κατά 6,1% σε σχέση με το 2016.

    Εξάλλου η Chalco, ο μεγαλύτερος κρατικός παραγωγός αλουμινίου στην Κίνα, εκτιμά ότι η κατανάλωση αλουμινίου στη χώρα θα αυξηθεί φέτος κατά 9-10% λόγω της αυξημένης ζήτησης. “Αυτή η ισχυρή ζήτηση, σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση της χωρητικότητας, αναμένεται να βελτιώσουν την τρέχουσα προσφορά, που θα βοηθήσουν στη διατήρηση των τιμών του κινεζικού αλουμινίου και των επιπέδων εισαγωγών βωξίτη σε υγιή επίπεδα”, εκτιμά ο Leszczynski, μιλώντας στο Tradewinds.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι τους τελευταίους μήνες οι εισαγωγές βωξίτη από τη Γουινέα έχουν ξεπεράσει σε όγκο τις εισαγωγές από την Αυστραλία, που παραδοσιακά ήταν οι περισσότερες στην Κίνα (39% έναντι 37%). “Με την Κίνα να συμφωνεί πρόσφατα να δανείσει στη Γουινέα 20 δισεκατομμύεια δολάρια για σχεδόν 20 χρόνια με αντάλλαγμα εκπτώσεις στον βωξίτη, το εμπόριο μεταξύ Γουινέας και Κίνας αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με βελτιώσεις στην αγορά του αλουμινίου”, σημειώνει ο αναλυτής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις της Stifel για την αγορά LNG

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος παίκτης στην ελληνική αγορά των ναυλομεσιτών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ατύχημα με τη φρεγάτα Κανάρης-Προσάραξε στη νησίδα Αταλάντη



    ΣΧΟΛΙΑ